Foto: LETA
Krājbankas lietā iesaistīto bijušo bankas amatpersonu – Ivara Priedīša, Mārtiņa Zalāna un Dzintara Pelcberga - mantai uzlikts arests, portālam "Delfi" apliecināja Valsts policijas priekšnieks, ģenerālis Ints Ķuzis.

Ķuzis portālam "Delfi" apliecināja, ka Priedīša, Zalāna un Pelcberga mantai esot uzlikts arests. Arests uzlikts Priedītim piederošajam auto, nekustamajam īpašumam, bankas kontiem Latvijā un ārvalstīs. Arests uzlikts arī kāda uzņēmuma kapitāldaļām, kuras pieder Priedītim.

Zalānam arests uzlikts transporta līdzekļiem, nekustamajam īpašumam un arī kāda uzņēmuma kapitāldaļām, savukārt Pelcbergam apķīlāts auto un nekustamais īpašums.

Visiem trim 25.novembrī izmeklētājs ir papildinājis lēmumu par atzīšanu par aizdomās turēto ar pantu par liela apmēra piesavināšanās atbalstīšanu. Policijā apliecināja, ka mantas apķīlāšana ir saistīta ar šo papildinājumu.

Ķuzis nevēlējās atklāt, kāpēc bankas amatpersonām inkriminē arī piesavināšanās atbalstīšanu, sakot, ka tā ir izmeklētāju kompetence un lietā notiek darbs, kuru publiski nevēlas komentēt. Ķuzis jautāts, vai jaunajā situācija varētu lūgt tiesu mainīt drošības līdzekli uz apcietinājumu tiem, kam tāds drošības līdzeklis nav piemērots, šādu iespēju neizslēdza.

Jau vēstīts, ka Priedītis ir vienīgais apcietinātais "Krājbankas" valdes loceklis "Krājbankas" kriminālprocesā. Tiesa iepriekš atteicās piemērot apcietinājumu "Krājbankas" valdes locekļiem Mārtiņam Zalānam un Dzintaram Pelcbergam. Savukārt aizturētajai bankas valdes loceklei Svetlanai Ovčiņņikovai policija nelūdza piemērot apcietinājumu.

Policija ir sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbankā" konstatēto līdzekļu iztrūkumu. Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne iepriekš pastāstīja, ka policija kriminālprocesu sākusi pēc Krimināllikuma (KL) 196.panta 1.daļas - pilnvaru ļaunprātīga izmantošana un pārsniegšanu. Prokuratūra pār šo procesu veic uzraudzību.

KL 196.panta 1.daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir uzņēmuma vai organizācijas atbildīga darbinieka vai pilnvarotas personas izdarītas tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras vai tās pārsniedzot, ja ar šīm darbībām radīts būtisks kaitējums uzņēmuma, organizācijas vai ar likumu aizsargātām citas personas tiesībām un interesēm.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām (16 000 latu).

"Krājbankas" kriminālprocesu izmeklē policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Lai gan kriminālprocesam ir viens procesa virzītājs-izmeklētājs, taču ar lietu strādā aptuveni 20 cilvēku, veidojot īpašu izmeklēšanas grupu.

"Krājbankā" konstatēts līdzekļu iztrūkums ap 100 miljoniem latu. Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku". Šonedēļ komisija plāno iesniegt prasību par Krājbankas maksātnespēju. Savukārt otrdien sākusies valsts garantēto noguldījumu izmaksa Krājbankas klientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!