Foto: LETA
Konkurences padomes un policijas veiktā kratīšana graudkopības kooperatīva "Latraps" telpās saistīta ar kādas augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas kompānijas darbību, sacīja kooperatīva "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža.

"Kratīšana notika korekti, tās laikā tika pārbaudīti datori, dokumenti, kā arī atsevišķi dokumenti tika nokopēti. Informācijas par kratīšanas iemesliem nav daudz, tomēr, cik noprotam, tā saistīta ar Latvijas augu aizsardzības līdzekļu ražotāju un tirgotāju asociāciju LAALRUTA. Tiek pārbaudīts, vai starp augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas kompānijām nepastāv vienošanās par cenām. Tā ir sagadīšanās, ka pārbaude ieradās tieši "Latrapā", kur šodien kooperatīva biedriem tiek organizēts seminārs par jaunumiem nozarē," sacīja Ruža.

"Jau iepriekš man bijušas sarunas ar toreizējo Konkurences padomes vadītāju Ievu Jaunzemi, kad viņa konsultējās ar mani par situāciju graudu iepirkumu jomā. Šī kratīšana nav saistīta ar graudu nozari, bet gan ar aizsardzības līdzekļu jomu, kur valda ārkārtīgi izteikta konkurence, kad kompānijas cita citai gatavas "mesties pie rīkles"," atzina kooperatīva vadītājs.

Viņš arī norādīja, ka semināra dalībnieku skaits nav 700, kā iepriekš tika norādīts, bet apmēram 100 zemnieku.

Kā norādīja Konkurences padomes pārstāve Inita Kabanova, padome ir veikusi inspekciju "Latrapā", tomēr šādas pārbaudes veikšana nedrīkst kalpot par iemeslu, lai pāragri secinātu, ka pārbaudītais uzņēmums pārkāpis konkurences noteikumus.

"Konkurences padome ar savu klātbūtni nekādā veidā netiecas ierobežot uzņēmumu darbību un pauž nožēlu, ja pārbaude sagādājusi kādas neērtības. Tās veiktās pārbaudes laikā cilvēki netika aizturēti," sacīja Kabanova.

Pēc viņas teiktā, Konkurences padomes mērķis ir nodrošināt iespēju katram tirgus dalībniekam veikt ekonomisko darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos, kā arī veicināt konkurences attīstību visos tautsaimniecības sektoros sabiedrības interesēs. Attiecīgi pārbaudes tiek veiktas, lai nodrošinātu iespēju vērsties pret šķēršļiem brīvai un godīgai konkurencei.Kā ziņots, trešdien pusdienlaikā kooperatīva telpās Elejas pagastā ieradās Konkurences padomes pārstāvji kopā ar policiju un tika veikta kratīšana. Konkurences padomes pārstāvji uz "Nozare.lv" jautājumu norādīja, ka šo informāciju "nevar ne apstiprināt, ne noliegt".

"Latraps" dibināta 2000.gada 22.aprīlī un patlaban apvieno 624 zemniekus. No tiem 354 zemnieki ir no Zemgales reģiona, 109 - no Latgales reģiona, 72 - no Kurzemes, 37 - no Vidzemes un 52 zemnieki - no Rīgas apkaimes.

"Latraps" biedru saimniecību lielums ir no 20 līdz 4000 hektāru, vidējais vienas saimniecības lielums - ap 360 hektāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!