Foto: Pixabay

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi kriminālprocesu pret Krievijas pilsoni par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, portāls “Delfi” uzzināja VID.

2018. gada augustā lidostā Rīga, pamatojoties uz riska informāciju, tika veikta ielidojošā reisa Kijeva - Rīga pasažiera muitas kontrole par iespējamu skaidras naudas, ko, šķērsojot Latvijas valsts robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā, nedeklarēšanu.

Pārbaužu laikā konstatēts, ka Krievijas pilsonis nav deklarējis skaidras naudas līdzekļus – vairāk nekā 30 000 eiro.

Ņemot vērā, ka persona nevarēja paskaidrot un uzrādīt naudas izcelsmes dokumentus, nauda tika izņemta.

2020. gada augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina 30 052 eiro par noziedzīgi iegūtiem, konfiscējot tos valsts labā un ieskaitot valsts budžetā.

Šā gada maijā kriminālprocess tika nosūtīts Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 195. panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Likums par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā kā sodu paredz piemērot soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!