Foto: DELFI

Augstākā tiesa (AT) pirmdien noraidījusi Krievijas telekanāla TVC darbinieka Anatolija Kurlajeva pieteikumu par iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) lēmuma atcelšanu, ar kuru viņš iekļauts tā dēvētajā melnajā sarakstā jeb to personu sarakstā, kurām liegta ieceļošana Latvijā.

AT preses sekretāre Baiba Kataja portālu "Delfi" informēja, ka AT Administratīvo lietu departaments pirmdien noraidīja pieteikumu par iekšlietu ministra 2015. gada 5. augusta lēmuma, ar kuru pieteicējam aizliegts ieceļot Latvijā, atcelšanu.

AT secinājusi, ka iekšlietu ministra lēmums nav uzskatāms par patvaļīgu, tas atbilst tiesību normām.

AT ieskatā pieteicējam noteiktais ieceļošanas aizliegums, turklāt uz nenoteiktu laiku, ir attaisnojams ar svarīgām valsts interesēm, kas saistītas ar valsts drošību.

Iestādes AT bija norādījušas apstākļus, kuru dēļ konkrētajā gadījumā šāds ierobežojums ir nepieciešams. AT atzīst, ka tas ir samērīgs, ņemot vērā pieteicēja darbības, uz kurām iestādes atsaucas.

AT nav konstatējusi, ka pieteicēja iekļaušana sarakstā ir saistīta ar viņa kā žurnālista profesionālo darbību, bet gan ar citām pieteicēja darbībām un aktivitātēm, kas rada apdraudējumu Latvijas drošībai.

AT spriedumā norāda, ka, vērtējot trešo valstu pilsoņu darbību saistībā ar valsts drošību, kompetentām valsts drošības iestādēm ir plaša novērtējuma brīvība, samērojot personas tiesību ierobežojumu ar nacionālās drošības interesēm, kurām ir augsts aizsardzības līmenis.

Imigrācijas likuma 65.4 panta 1. daļa noteic, ka tiesa spriedumā neatspoguļo informāciju, kas ir valsts noslēpuma objekts. Pamatojoties uz šo normu, AT nenorāda spriedumā Drošības policijas sniegto valsts noslēpumu saturošo informāciju, kuru pārbaudīja slēgtajā tiesas sēdes daļā, kā arī ar šo informāciju saistīto juridisko novērtējumu.

Iekšlietu ministrija (IeM) ir konstatējusi, ka pieteicējam nav ciešu saikņu ar Latviju, arī pieteikumā tiesai pieteicējs šādus apstākļus nenorāda. Līdz ar to, apsverot jautājumu par pieteicēja iekļaušanu sarakstā, ar kuru noteikts ieceļošanas aizliegums, iekšlietu ministrs ir pamatoti secinājis, ka ar lēmumu noteiktie ierobežojumi neskar pieteicēja privāto dzīvi.

AT lietu mutvārdu procesā skatīja 7. martā un 15. maijā, kad daļēji slēgtā tiesas sēdē noklausījās procesa dalībnieku paskaidrojumus un izvērtēja viņu sniegto informāciju.

Jau ziņots, ka AT saņēma Kurlajeva pieteikumu par iekšlietu ministra 2015. gada 5. augusta lēmuma par Kurlajeva iekļaušanu to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā aizliegta atcelšanu.

Iekšlietu ministrs savu lēmumu bija pamatojis ar Imigrācijas likuma 61. panta 1. daļas 2. punktu. Šī norma nosaka, ka iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja kompetentajām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai, ierodoties Latvijā, var traucēt pirmstiesas izmeklēšanu vai tiesībaizsardzības iestāžu darbu noziedzīga nodarījuma atklāšanā. Pieteicēja ieskatā iekšlietu ministra lēmums nesaturēja faktus, uz kā pamata viņš būtu iekļaujams minētajā sarakstā un norādīja, ka lēmums ir formāls un nekonkrēts.

Jau ziņots, ka šogad 2.janvārī Valsts robežsardzes (VRS) amatpersonas Rīgā aizturēja Krievijas pilsoni Kurlajevu, kurš iekļauts iekšlietu ministra veidotajā to personu sarakstā, kurām ir liegums ieceļot Latvijā. Krievijas televīzijas darbinieks tās pašas dienas vakarā likumā noteiktajā kārtībā izraidīts no Latvijas.

4.janvārī imigrācijas kontroles laikā aizturēta arī Kurlajeva dzīvesbiedre, Krievijas pilsone Olga Kurlajeva, kura arī ir iekļauta to personu sarakstā, kurām ir liegums ieceļot Latvijā. Kurlajeva strādājot par korespondenti Krievijas mediju grupā "VGTRK Media Group", kas uztur televīzijas kanālus "Rossija". Arī viņa tika izraidīta no Latvijas.

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Olga Kurlajeva plānoja gatavot filmu par Latviju, un tās galvenā varone, visticamāk, būtu bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!