Foto: LETA

Šā gada 9. martā prokuratūra tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzība celta kādai fiziskai personai par 2,1 miljona eiro liela kukuļa piedāvāšanu valsts amatpersonai – Rīgas domes frakcijas "Par/Progresīvie" vadītājam deputātam Mārtiņam Kossovičam, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Kukulis dots, lai lai Kossovičs, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādu darbību apsūdzētā interesēs.

Aģentūra LETA iepriekš rakstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par iespējamo kukuļa piedāvāšanu Kossovičam rosinājis apsūdzēt uzņēmēju Igoru Trubko. AS "Rīgas namu apsaimniekotāja" valdes priekšsēdētājs Trubko pēc KNAB izplatītā preses paziņojuma noraidīja savu saistību ar minēto procesu. Viņš apgalvoja, ka neko par šo lietu nezinot un viņa ienākumu deklarācijā varot redzēt, ka viņam neesot miljonos mērāmu līdzekļu.

Portāls "Delfi" vēstīja, ka pērn 13. decembrī prokuratūra no KNAB saņēma krimināllietas materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret personu, kura, būdama kādas akciju sabiedrības valdes priekšsēdētājs, piedāvāja Kossovičam 2,1 miljona eiro vērtu kukuli.

Tas ticis piedāvāts, lai šīs personas pārstāvētais uzņēmums uzvarētu koncesijas konkursā un pārņemtu daļu no cita namu apsaimniekošanas uzņēmuma apsaimniekotajām mājām.

Prokuratūra apsūdzētās personas vārdu neatklāj.

Prokurore apsūdzēto personu pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 323. panta otrās daļas. Apsūdzētais savu vainu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

Krimināllikums par šādu noziegumu izdarīšanu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Krimināllieta nodota Ekonomisko lietu tiesai vispārējā kārtībā pret apsūdzēto personu un piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ne Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (A/P), ne Kossovičs žurnālistiem iepriekš neatklāja, kas bijis kukuļa piedāvātājs. Kossovičs vairākkārt uzsvēra, ka KNAB viņam liedzis izpaust jebkādu informāciju, kas saistīta ar kriminālprocesu.

Rīgā namus apsaimnieko tikai divas akciju sabiedrības – "Civinity mājas" un "Rīgas namu apsaimniekotājs".

LETA vēsta, ka "Rīgas namu apsaimniekotājs" pērn pavasarī piedāvāja eksperimenta kārtā pārņemt atsevišķas RNP mājas. Uzņēmums bija noskatījis 60 mājas ar labiem uzkrājumiem.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Trubko kopš 2018. gada pavasara ir "Rīgas namu apsaimniekotāja" valdes priekšsēdētājs. Viņš arī norādīts kā uzņēmuma patiesais labuma guvējs. 2020.gadā uzņēmums apgrozīja 2 613 229 eiro un strādāja ar 244 124 eiro peļņu.

Informācija KNAB mājaslapā liecina, ka Trubko laikā no 2002. līdz 2013. gadam atbalstījis divas partijas, kopumā ziedojot 49 904 eiro. Uzņēmējs ziedoja "Reformu partijai (Zatlera Reformu partijai)" un Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai, kura savulaik bija pie varas Rīgas domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!