. Rīgas apgabaltiesa pirmdien krimināllietā par Latvijas Universitātes (LU) docenta Ilmāra Madžuļa noslepkavošanu apsūdzētajam Aleksandram Topeham piesprieda brīvības atņemšanu uz 20 gadiem.
Apsūdzētajam Mārim Ronbergam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 12 gadiem, Jurijam Pohorenko - uz desmit gadiem, bet Janai Ņikonovai - uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem.

Visiem notiesātajiem tiesa piemēroja arī mantas konfiskāciju. Lietā iesniegto civilprasību tiesa apmierināja daļēji.

Apsūdzētie savu vainu izdarītajos noziegumos ir atzinuši.

2003.gada 1.augustā Rīgā, kādā pamestā mājā Maskavas ielā, tika atrasts LU Fizikas un matemātikas fakultātes Teorētiskās fizikas nodaļas docenta 1954.gada dzimušā Madžuļa līķis bez apģērba un ar redzamiem miesas bojājumiem. Eksperti vīrietim konstatēja sistas brūces galvā.

Policijas darbinieki noskaidrojuši, ka agrāk par vardarbīgiem un mantiskiem noziegumiem tiesātie Topeha, Pohorenko, Ronbergs un Ņikonova pamestā mājā Maskavas ielā aplaupījuši Madžuli. Kad uzbrucēji atņēmuši cietušajam apģērbu, viņi atklājuši, ka LU docentam ir kredītkarte. Lai uzzinātu tās kodu, vīrietis sists līdz nāvei.

Noziegumu redzējusi 1957.gadā dzimusī Gaļina Pavlova, kura arī atradās pamestajā mājā.

Kad uzbrucēji, uzzinājuši kredītkartes kodu, aizgājuši no notikuma vietas, slepkavības aculieciniece sāka viņus šantažēt, prasot naudu, lai ziņas par uzbrukumu netiktu nodotas policijai.

26.augustā pamestās mājas pagrabstāvā policijas darbinieki atraduši arī Pavlovas līķi, kas bija pūšanas stadijā un ar durtu brūci krūškurvī.

Krimināllietā ir divas epizodes: viena - par docenta slepkavību, bet otra - par viņa slepkavības aculiecinieces nogalināšanu. Galīgā apsūdzība pirmajā epizodē uzrādīta Ronbergam un Topeham, kas apsūdzēti par slepkavību pastiprinošos apstākļos, kura saistīta ar laupīšanu. Noziegums veikts personu grupā un izmantojot cietušā bezpalīdzīgo stāvokli. Šajā pašā epizodē par laupīšanu grupā, kas saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu, apsūdzēta arī Ņikonova. Apsūdzība uzrādīta arī par kredītkartes nolaupīšanu un izmantošanu.

Savukārt lietas otrajā epizodē par Pavlovas slepkavību apsūdzēts Topeha, kurš turklāt sievieti pirms nozieguma izdarīšanas izvarojis.

Topeha apsūdzēts par slepkavību, izmantojot cietušā bezpalīdzīgo stāvokli, un tā saistīta ar to, ka viņš vēlējies slēpt cita nozieguma - Madžuļa slepkavības - izdarīšanu. Topeha apsūdzēts arī par to, ka viņš atkārtoti veicis slepkavību.

Otrajā epizodē apsūdzēts arī Pohorenko, kurš atbalstījis sievietes nogalināšanu. Viņš atnesis nazi, ar kuru vēlāk Topeha nogalinājis Pavlovu. Pohorenko apsūdzēts arī par to, ka zinājis, bet nav tiesībsargiem ziņojis par Madžuļa slepkavību.

Visi apsūdzētie atrodas apcietinājumā. Lietā kā cietušās atzītas Pavlovas meita un Madžuļa sieva, kuras tiesā iesniegušas arī civilprasību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!