Foto: Shutterstock
Rīgas rajona tiesa pirmdien attaisnojusi autovadītāju krimināllietā par Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) ģimenes locekļu sabraukšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Tiesu administrācijā informēja, ka tiesā pasludināts saīsinātais spriedums krimināllietā Leonīda Barona apsūdzībā par ceļu satiksmes negadījumu, kurā gāja bojā divi cilvēki, bet divi guva smagas traumas. Barons apsūdzēts pēc Krimināllikuma 260. panta par satiksmes noteikumu pārkāpšanu.

Atbilstoši judikatūras atziņām, lai iestātos kriminālatbildība pēc minētā Krimināllikuma panta, ir jākonstatē, ka iestājies cēloniskais sakars starp satiksmes noteikumu pārkāpumu un sekām, kā arī transporta līdzekļa vadītāja vaina ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanā un seku izraisīšanā.

Savukārt no Ceļu satiksmes noteikumiem izriet, ka likumdevējs ir noteicis gājēju un velosipēdistu tiesību aizsardzību par prioritāru attiecībā pret transportlīdzekļu vadītāju tiesībām.

Tiesa, novērtējot krimināllietā savāktos pierādījumus to kopumā un savstarpējā saistībā, saskaņā ar Kriminālprocesa likumu konstatēja attaisnojoša sprieduma taisīšanas pamatu, skaidrojusi Rīgas rajona tiesas tiesnese Ingrīda Bite.

Minētajā likumā noteikts, ka tiesa taisa attaisnojošu spriedumu, ja apsūdzētā izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

"Apsūdzētā Leonīda Barona darbībās nav Krimināllikuma 260. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva, proti, nav objektīvās puses, jo apsūdzētais nav pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus, līdz ar to nav cēloņsakarību ar seku iestāšanos," norādījusi Bite.

Traģiskais satiksmes negadījums notika 2018.gada decembra vakarā. Četri cilvēki, diennakts tumšajā laikā, bez atstarojošo elementiem uz apģērba, Meža prospektā Jūrmalā, šķērsoja intensīvas satiksmes brauktuvi tam neparedzētā vietā, kaut arī tuvumā bija regulējama gājēju pāreja.

Prokuratūra iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka saskaņā ar apsūdzību apsūdzētais vadīja sev piederošo automašīnu un, neievērojot satiksmes noteikumus, pie pieturvietas "Dzintaru koncertzāle" notrieca četrus gājējus.

Divi cietušie vīrieši nomira, bet vēl diviem cietušajiem tika nodarīti attiecīgi smagi un vidēji smagi miesas bojājumi.

Bojāgājušie bija Staķa tēvs un vectēvs.

Par pirmās instances spriedumu prokuratūrai būs iespēja iesniegt protestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!