Krimināllietā par vienaudža piekaušanu un noslīcināšanu Gaujā Valmierā šā gada februārī saņemtas deviņas pārsūdzības - tās iesnieguši visi četri notiesāto advokāti, paši notiesātie un viena notiesātā jaunieša māte, informē Vidzemes apgabaltiesas kancelejā.
Trīs pārsūdzības saņemtas par jaunieti, kuru tiesa atzina par nozieguma ierosinātāju un sodīja visbargāk, - ar 15 gadiem cietumā.

Tiesā informēja, ka līdz gada beigām lietu varēs nosūtīt izskatīšanai apelācijas instancē Augstākajai tiesai.

Jau ziņots, ka sākotnēji tiesa pieņēma advokātu Gintas Vanagas, Normunda Pētersona, advokātes Štrāles un Ināras Niedrājas pārsūdzības, bet atstāja bez virzības trīs notiesāto un viena notiesātā vecāku pārsūdzības, jo tajās tika konstatētas dažādas nepilnības, un uzdeva pārsūdzību iesniedzējiem nepilnības novērst.

Prokurore Ārija Jurkovska pēc saīsinātā sprieduma nolasīšanas atzina, ka tiesas spriedums ir taisnīgs un viņa to nepārsūdzēs.

Pusaudžiem tiesa piesprieda cietumsodu no 11 līdz 15 gadiem, trīs gadu policijas kontroli un mantas konfiskāciju.

Tiesa visus tiesājamos attaisnoja apsūdzībā pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 4.punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos ar sevišķu cietsirdību, bet atzina par vainīgiem pēc šā paša panta 10. un 12.punkta par slepkavību personu grupā un nepilngadīgā noslepkavošanu.

Vienu tiesājamo tiesa atzina par vainīgu pēc KL 175.panta 3.daļas par atkārtotu zādzību, bet noraidīja saistībā ar šīm zādzībām tiesā pieteiktās civilprasības. Šim jaunietim prokurore bija pieprasījusi 15 gadu cietumsodu, taču tiesa viņam piemēroja 12 gadu un sešu mēnešu cietumsodu.

Jaunietim, kuram prokurore pieprasīja 14 gadu un desmit mēnešu cietumsodu, tiesa piesprieda 15 gadu cietumsodu, jo viņš bijis nozieguma ierosinātājs.

Otram tiesājamajam, kuram prokurore pieprasīja 14 gadu un desmit mēnešu cietumsodu, tiesa piesprieda 14 gadu un sešu mēnešu cietumsodu.

Ceturtajam šajā krimināllietā tiesājamajam piespriesti 11 gadi cietumsoda.

Jau ziņots, ka slepkavībā iesaistītajam piektajam 13 gadus vecajam pusaudzim, kuram vecuma dēļ nevar piemērot kriminālatbildību, Valmieras rajona tiesa vēl lems par audzinošu līdzekli. Iepriekš to nav izdevies izdarīt - lieta nosūtīta papildu izmeklēšanai, jo tiesnesis lietas pirmstiesas izmeklēšanā konstatējis vairākas nepilnības. Protestu pret šo tiesas lēmumu iesniegusi prokuratūra. Šo protestu Vidzemes apgabaltiesā plānots izskatīt nākamā gada sākumā.

Prokurore Jurkovska apsūdzības rakstā iepriekš norādīja, ka nepilngadīgais zēns noslepkavots ar īpašu cietsirdību - viņš ilgi sists, spārdīts un pērts ar zaru. Tiesājamie piekaušanas laikā taustījuši, vai upurim vēl ir pulss. Viens no viņiem it kā ar žileti griezis upura kaklu, bet to šis tiesājamais tiesā noliedza. Beigās upuris ar kājas spērienu noripināts pa Gaujas krastu un pagrūsts zem ledus, kur viņu aizrāvusi upes straume.

Slepkavības iemesls saskaņā ar bojā gājušā mātes teikto, iespējams, ir viņas iesniegums policijā šā gada janvārī, kad dēlu piekāva viens no tiesājamajiem. Krimināllietu toreiz neierosināja, taču dēls pēc tam baidījies iziet no mājas, pārmetis, ka viņas iesnieguma dēļ saņēmis draudus un ka viņš tiek izsekots.

Apsūdzētie pusaudži atzinuši, ka pirms notikušā ietekmējušies no datorspēles "Mortal Combat" un, sitot upuri, izmantojuši spēlē novērotos paņēmienus.

Tiesā bojā gājušā puiša māte sacīja, ka tikai viens no tiesājamajiem bijis viņas dēla paziņu vidū, jo abu ģimenes dzīvo vienā mājā. Kopā ar šo puisi un policijas darbinieku viņa nākamajā dienā pēc dēla pazušanas apbraukājusi vairākas vietas Valmierā, kur dēls varētu būt, un tiesājamais norādījis vairākas zēnu pulcēšanās vietas, it kā aktīvi palīdzējis meklēt pazudušo, labi zinādams, kas ar viņu ir noticis. Šā puiša rīcību prokurore tiesu debatēs novērtēja kā īpaši cinisku.

Līdz šim glābēji nesekmīgi vairākus mēnešus meklējuši noslīcinātā mirstīgās atliekas.

Valmierā kāds uzņēmējs februāra beigās solījis izmaksāt atlīdzību piecu vienaudžu piekautā un Gaujā noslīcinātā 14 gadus vecā pusaudža mirstīgo atlieku atradējam. Uzņēmējs, kuram pašam esot bērni, jūt līdzi zēna ģimenei, tāpēc nolēmis noslīkušā puiša ķermeņa atradējam piešķirt atlīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!