Foto: DELFI

Šā gada 16. septembrī tiesai nodota krimināllieta, kurā apsūdzība par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā celta Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra vadošai amatpersonai, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Portālam "Delfi" zināms, ka persona, kurai uzrādīta apsūdzība šajā krimināllietā, ir atstādinātā IeM Informācijas centra vadītāja Līga Lapiņa.

Saskaņā ar apsūdzību amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, deva prettiesiskus rīkojumus sagatavot nepieciešamos dokumentus mantas norakstīšanai un utilizācijai. Pēc to sagatavošanas, apzinoties, ka konkrētā manta paliks citas personas lietošanā, amatpersona, izmantojot tai piešķirtās pilnvaras, apstiprināja attiecīgās mantas norakstīšanas aktu. Apsūdzētā amatpersona savu vainu neatzīst.

Minētais kriminālprocess 2021. gada 9. septembrī, ievērojot Kriminālprocesa likumā noteiktos pamatprincipus, tika izdalīts no apjomīgāka kriminālprocesa, kas saistīts ar IeM Informācijas centra amatpersonu iespējamām prettiesiskām darbībām ar valsts iepirkumiem.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra atzīmē, ka starp Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūru un Iekšējās drošības biroju veidojas konstruktīva sadarbība, kas vērsta uz tiesiskuma un objektivitātes nodrošināšanu tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu un darbinieku izdarīto noziedzīgo nodarījumu atklāšanā un izmeklēšanā, lai veicinātu sabiedrības uzticību valsts pārvaldei.

Krimināllikuma 318. panta otrā daļa – dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, ja tā darīta mantkārīgos nolūkos, kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Jau ziņots, ka saistībā ar IeM Informācijas centra rīkoto iepirkumu valsts un pašvaldību vienotā tīkla videonovērošanas sistēmu iegādei, Iekšējā drošības birojā (IDB) 8. jūlijā uzsākts kriminālprocess par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, savukārt Iepirkumu uzraudzības birojā uzsākti četri administratīvā pārkāpuma procesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!