Foto: Shutterstock

Pirmdien, 8. jūlijā, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu par kukuļa viena miljona eiro piedāvāšanu Valsts policijas amatpersonai.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka kriminālprocesā viena fiziska persona pie kriminālatbildības saukta par kukuļa daļas piesavināšanos un kukuļdošanas atbalstīšanu lielā apmērā. Sākts arī process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, fiziskā persona saņēmusi kukulim valsts amatpersonai paredzēto naudu – 150 000 eiro, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, kriminālprocesā panāktu aresta atcelšanu mantai. No šīs naudas apsūdzētā persona piesavinājusies kukuļa daļu, proti, 65 000 eiro.

Tāpat apsūdzētā persona, rīkodamās juridiskās personas interesēs, sarunājusi tikšanos ar valsts amatpersonu, piedāvājusi miljona eiro kukuli un nodevusi kukuļa daļu 85 000 eiro valsts amatpersonai. Kukuļa mērķis bijis panākt, lai valsts amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, kriminālprocesā panāktu aresta atcelšanu mantai.

Kopumā kriminālprocesā izņemti 150 000 eiro un uzlikts arests juridiskās personas mantai – finanšu līdzekļiem 33 001 633 eiro,

Prokurors apsūdzētajai fiziskajai personai cēlis apsūdzību pēc Krimināllikuma 321. panta 3. daļas un Krimināllikuma 20. panta 4. daļas, kā arī Krimināllikuma 323. panta 2. daļas.

No kriminālprocesa izdalīts kriminālprocess pret kukuļdevēju. Tas nosūtīts izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Pērn decembrī KNAB vēstīja, ka šo krimināllietu nosūtījis prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Toreiz KNAB infografika liecināja, ka Valsts policijas izmeklētā kriminālprocesā kādas juridiskas personas mantai – kredītiestādēs esošiem 32 miljoniem eiro – uzlikts arests. Šīs juridiskās personas pārstāvis bija sazinājies ar uz apsūdzēto sola nu jau nonākušo personu ar mērķi, lai tā "atrisina šo jautājumu" un panāk mantas aresta atcelšanu.

Apsūdzētais izmantojis "savedēju" un sazinājies ar Valsts policijas amatpersonu, kurai arī piedāvājis miljona eiro kukuli. Policijas amatpersona par notikušo informēja savu vadību, kas savukārt informēja KNAB.

Pēc kukuļa daļas nodošanas KNAB personu aizturēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!