Foto: Shutterstock
Šā gada janvārī Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzētas divas personas par apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu, radot būtisku kaitējumu, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai viens no apsūdzētajiem viņa vadītās biedrības vārdā iegādājās apdraudēto plēsēju kārtas savvaļas dzīvnieku – Amerikas puma concolor – no kādas Čehijā dzīvojošas personas.

Pēc pumas iegādes tā pretlikumīgi turēta otra apsūdzētā dzīvesvietā līdz 2020. gada 21. februārim, kad kratīšanas ietvaros tika izņemta.

Turot pumu tai nepiemērotos apstākļos, ievērojami apdraudēta īpašnieka un turētāja, mājsaimniecībā dzīvojošo personu, kā arī apkārtējās sabiedrības vispārējā drošība, norāda prokuratūrā, papildinot, ka puma kā plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvnieks ar attiecīgu uzvedību, barošanās veidu un svaru, kas pieaugušam dzīvniekam atkarībā no dzimuma var sasniegt 60–120 kilogramus, ir uzskatāms par cilvēka veselībai un dzīvībai bīstamu dzīvnieku.

Dzīvnieka uzvedība ir neprognozējama gadījumā, ja dzīvnieks izkļūst no turēšanas vietas, kā arī teritoriālās uzvedības dēļ gadījumā, ja cilvēks ir nokļuvis dzīvnieka turēšanas vietā kopā ar dzīvnieku.

Apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 115.1 panta. Likums par apdraudēto savvaļas dzīvnieku vai augu sugu īpatņu vai to daļu vai izstrādājumu tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pērn janvārī no kāda dzīvokļa Skanstes rajonā Rīgā izņemts melnais leopards.

Tā paša gada decembrī tiesa apstiprināja vienošanos krimināllietā par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku un apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu, piemērojot vienai apsūdzētajai personai naudas sodu 80 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu jeb 34 400 eiro apmērā, otrai personai piespiedu darbu uz 420 stundām, bet trešajai – naudas sodu 47 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 20 210 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!