Foto: PantherMedia/Scanpix
Izmeklējot kriminālprocesu par iespējamu nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, Valsts drošības dienests (VDD) atklājis jaunus apstākļus un 24. maijā ierosinājis aizdomās turētajai personai piemērot medicīniska rakstura piespiedu līdzekli.

VDD informē, ka kriminālprocess sākts 2018. gada 20. novembrī pēc Krimināllikuma 78. panta 2. daļas par nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, jo persona dažādās interneta vietnēs ievietoja pret krievu un romu tautības pārstāvjiem vērstus komentārus.

Kriminālprocesā veikta sankcionēta kratīšana, kurā izņemtas infotehniskās ierīces - datori, telefoni un citi datu nesēji -, pneimatiskie ieroči, to munīcija un medību dunču kolekcija. Izņemto priekšmetu procesuālajā apskatē VDD noskaidrojis, ka aizdomās turētā persona savā datorā glabā pietiekami detalizētus plānus par gatavošanos veikt vardarbīgus uzbrukumus.

7. februārī persona atzīta par aizdomās turēto, papildus minētajam faktiskos apstākļus kvalificējot arī pēc Krimināllikuma 15. panta 3. daļas un Krimināllikuma 79.1 panta, proti, par gatavošanās terorismam.

Kā drošības līdzeklis personai tika noteikts apcietinājums.

Izmeklēšanā iegūta informācija, ka persona, iespējams, slimo ar garīgu slimību, un VDD pieņēma lēmumu personai noteikt komplekso tiesu psihiatrisko un tiesu psiholoģisko ekspertīzi. 21. maijā saņemts atzinums, ar ko persona atzīta par nepieskaitāmu.

Ņemot vērā kriminālprocesā secināto, VDD nodevis kriminālprocesa materiālus prokuratūrai, ierosinot medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu.

Valsts drošības dienests (VDD) savā pārskatā par 2018. gadu bija norādījis, ka 2018. gada nogalē sācis kriminālprocesu pret kādu Latvijas pilsoni, kurš sociālajos tīklos ievietojis ksenofobiskus ierakstus pret romiem un krieviem, kā arī slavināja Norvēģijas labējo ekstrēmistu Andersu Bēringu-Breivīku.

Minētie ieraksti saturēja arī aicinājumus iznīcināt konkrētas etniskās grupas.

Gada pārskatā VDD arī norādīja, ka dienesta vērtējumā šis ir viens no individuālas radikalizācijas piemēriem, kas liecina arī par nepietiekamu sociālo tīklu un interneta platformu uzturētāju atbildību par vardarbīga un agresīva satura izplatīšanas ierobežošanu. Persona ilgstošā laika posmā bija sistemātiski izplatījusi galēji radikālas idejas, tādējādi veicinot kopējo agresijas pieaugumu interneta vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!