Foto: LETA
Prokuratūra lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Satversmes tiesas tiesnesi Vinetu Muižnieci, uzrādot viņai apsūdzību dienesta viltojumā, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Laura Pakalne.

Otrdien Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors ir pabeidzis izmeklēšanu kriminālprocesā, kuru 1.jūnijā ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers uzsāka pret Muižnieci.

Procesa virzītājs uzskata, ka izmeklēšanā savāktie pierādījumi ir pietiekami, lai varētu uzsākt kriminālvajāšanu pret Muižnieci, uzrādot viņai apsūdzību noziedzīga nodarījuma izdarīšanā par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz divdesmit minimālajām mēnešalgām.

4.oktobrī ģenerālprokurors Kalnmeiers, ņemot vērā tiesneša kriminālprocesuālo imunitāti, procesa virzītāja Ierosinājumu par piekrišanas došanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Muižnieci nosūtījis Valsts prezidentam Andrim Bērziņam un Satversmes tiesas priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka "Vienotības" deputāti Aleksejs Loskutovs un Ilma Čepāne paziņoja, ka Saeimas deputāte, tagad Satversmes tiesas (ST) tiesnese Muižniece, būdama Juridiskās komisijas vadītāja, iespējams, pieļāvusi dienesta viltojumu ar partiju finansēšanas pārkāpumiem saistīto Krimināllikuma grozījumu virzībā, jo protokolā fiksētais piedāvājums projekta virzību atlikt nesaskan ar audioieraksta fiksēto balsojumu, kurā atbalstīta projekta virzība izskatīšanai Saeimā.

Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), kurš 9.Saeimā bija Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces (TP) biedrs un kopā ar viņu parakstīja "Vienotības" deputātu apšaubīto 2009.gada 1.septembra komisijas sēdes protokolu, atzina, ka tajā dienā komisijā notika balsojums par partiju finansēšanas pārkāpumu kriminalizēšanas projektu, kas protokolā nav atspoguļots.

Pati Muižniece (TP) noraida jebkādas ļaunprātības savā darbībā laikā, kad viņa vadīja Saeimas Juridisko komisiju, un "Vienotības" deputātu paziņojumus par iespējamo Muižnieces atbildību kādas komisijas sēdes protokola dienesta viltojumā saista ar atriebību un dēvē par "raganu medībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!