Valsts ieņēmumu dienests (VID) kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījis kriminālprocesu pret septiņām personām par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas 0,7 miljonu latu apmērā, informē VID.

Kriminālprocess uzsākts 2007.gadā, izmeklējot kāda organizētas noziedzības grupējuma darbību, kas nodarbojās ar „naudas atmazgāšanu” un izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizēšanu, kura darbību VID atklāja un pārtrauca 2007.gada maijā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka organizēta personu grupa radīta ar mērķi izdarīt noziegumus, tas ir, izvairīties no nodokļu nomaksas, izmantojot fiktīvi reģistrētus uzņēmumus, noformējot ar nodokli apliekamu darījumu dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem.

Samaksa par reāli nenotikušiem darījumiem tika ieskaitīta fiktīvo uzņēmumu norēķinu kontos un kā attaisnojuma dokumenti tika norādīti uzņēmumu izrakstīti rēķini. Pēc tam šī nauda tika pārskaitīta fizisku personu norēķinu kontos vairumā gadījumu kā aizdevums vai aizdevuma atmaksa. Kopumā fiktīvo uzņēmumu norēķinu kontos tika ieskaitīti naudas līdzekļi vairāk kā 4 miljonu latu apmērā (4 064 363,73 lati), tai skaitā pievienotās vērtības nodoklis gandrīz 620 tūkstošu latu (619 987,72 lati) apmērā.

Lai radītu iespaidu, ka noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas shēmās iesaistītie uzņēmumi veic uzņēmējdarbību un neradītu aizdomas VID amatpersonām, dažādos laika posmos noziedzīgu nodarījumu veikšanai izmantotajos uzņēmumos, kā darba ņēmēji tika uzrādītas personas, kuras faktiski ar konkrēto uzņēmumu nebija saistītas.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros tika veiktas kratīšanas telpās, kuras grupējums izmantoja noziedzīgu darbību īstenošanai, kā arī grupējuma dalībnieku transporta līdzekļos un dzīves vietās, kuru gaitā izņemti nozīmīgi lietiskie pierādījumi – shēmās izmantoto uzņēmumu zīmogi, dokumenti un citi priekšmeti.

Veicot kratīšanu vienā no birojiem, divas aizdomās turamās personas, lai izvairītos no aizturēšanas, bēga, izmantojot iepriekš sagatavotu, virs piekaramajiem griestiem paslēptu izeju uz bēniņiem. Sagatavotā izeja bija labi maskēta, un, ieejot telpā, tā nebija redzama. Abas iepriekš minētās personas tika aizturētas un nogādātas VID.

Visām aizdomās turētajām personām ir piemērots drošības līdzeklis nesaistīts ar brīvības atņemšanu – aizliegums izbraukt no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!