Foto: LETA

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore politisko partiju nelikumīgas finansēšanas krimināllietā piemērojusi prokurora priekšrakstu par sodu un kopumā ar 86 600 eiro naudas sodu sodījusi uzņēmēju Jūliju Krūmiņu un finansistu Jorenu Raitumu.

Neminot personu vārdus, Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka divas fiziskās personas sodītas ar naudas sodu par politiskās partijas "No sirds Latvijai" (NSL) un politisko partiju apvienības "Zaļo un Zemnieku savienība" (ZZS) nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Nelikumīgā finansēšana notikusi pirms Latvijas pašvaldību vēlēšanām 2017. gada 3. jūnijā.

Par šī noziegumu izdarīšanu viena fiziskā persona sodīta ar naudas sodu 77 400 eiro apmērā, bet otra – ar naudas sodu 8600 eiro apmērā. Atbildība par šiem noziedzīgajiem nodarījumiem paredzēta Krimināllikuma 288.2 panta 1. un 2. daļā daļā. Šīs likuma normas paredz kriminālatbildību par politiskās partijas vai to apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kā arī, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Prokuratūra norāda, ka abas fiziskās personas noteiktos naudas sodus pilnībā samaksājušas.

Jau ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tika sākts kriminālprocess par partijas "No sirds Latvijai" (NSL) un ZZS iespējamu nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā.

Šajā lietā pret Truksni tika sākta kriminālvajāšana par ZZS nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izmantošanu. Pēc lietas saņemšanas prokuratūra bija lēmusi izbeigt kriminālprocesu pret Truksni. Trukšņa advokāts Jānis Rozenbergs toreiz skaidroja, ka Truksnis nekad nav bijis partijas valdē un grāmatvedībā, līdz ar to viņš nav atbildīgs par ZZS finansēšanu.

Vēlāk gan Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurora pienākumu izpildītājs Māris Leja pēc pārbaudes pabeigšanas lēma atcelt amatā zemāka prokurora lēmumu par kriminālvajāšanas izbeigšanu pret Truksni un uzdeva turpināt kriminālvajāšanu. Leja bija secinājis, ka lēmumā par kriminālvajāšanas izbeigšanu nepamatoti secināts, ka partijas vai partiju apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā var izdarīt tikai politisko partiju vai to apvienību valdes amatpersonas.

Pret uzņēmēju Krūmiņu tika sākta kriminālvajāšana par ZZS nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā un par nelikumīgu NSL finansēšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Tāpat Ģenerālprokuratūra bija sākusi kriminālvajāšanu pret finansistu Jorenu Raitumu par nelikumīgu partijas finansēšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!