Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Pēc Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavības iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) uzdevis divu nedēļu laikā iesniegt konkrētus priekšlikumus par iespējamām normatīvu izmaiņām, lai gadījumus, kad no varmācības cieš cilvēki, izdotos maksimāli novērst.

Pēc sarunas ar Valsts policija amatpersonām, analizējot traģiskos notikumus Jēkabpilī, Kučinskis uzdevis viena mēneša laikā pabeigt dienesta pārbaudi Valsts policijā par to, vai policisti darbu ir izdarījuši profesionāli, atbilstoši regulējumam, vai ir izdarīts viss, ko katrā konkrētajā situācijā varēja un vajadzēja izdarīt, un vai nebūtu vajadzējis rīkoties citādāk.

Tāpat viņš uzdevis divu nedēļu laikā iesniegt konkrētus priekšlikumus par iespējamām normatīvu izmaiņām, lai gadījumus, kad no varmācības cieš cilvēki, izdotos maksimāli novērst.

"Ir svarīgi, lai noziegumi tiktu atklāti un vainīgie notverti. Vienlaikus pat svarīgāks ir preventīvais darbs, kas vērsts uz to, lai noziegumus novērstu un sabiedrība justos droši – gan uz ielas, gan darbā, gan savās mājās," norādījis Kučinskis.

16. aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta 1983. gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi saistībā ar sievietes slepkavību Jēkabpils novadā, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli".

Policija veicot detalizētu konkrētās situācijas izvērtējumu, pārskatot esošā tiesiskā regulējuma efektivitāti un iespējamās tiesiskā regulējuma nepilnības, vērtējot gan šo, gan līdzīga rakstura gadījumus - vai regulējums ir pietiekošs un ko darīt ar šādām personām, kuras neievēro tām piemērotās sankcijas, piemēram, lēmumu par netuvošanos kādai personai.

Tāpat tiekot vērtēta citu iesaistīto institūciju loma - iesaiste, darbības un atbildība. Līdz ar visas situācijas objektīvu izvērtējumu tiks rosināti priekšlikumi nepieciešamajiem likuma grozījumiem, pauž policijā.

Ruks paziņojis, ka policijas darbs konkrētajā gadījumā "bija apjomīgs", jo kopš 2021. gada pret sievietes dzīvesbiedru sākti 19 kriminālprocesi par tiesas nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu, huligānismu, vajāšanu un draudiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!