Foto: PantherMedia/Scanpix

Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes Protokola nodaļas vadītāja Ļena Paščenkova, pret kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis sākt kriminālvajāšanu par iespējamiem noziegumiem saistībā ar pašvaldības dzīvokļu īres tiesību piešķiršanu Rīgā, kopš šā gada marta turpina darbu departamentā, informēja pašvaldībā.

Jau ziņots, ka Paščenkova 2012.gada septembrī tika aizturēta kopā ar Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci Āriju Stabiņu. Kriminālprocess sākts 2012.gada septembrī, un līdzās amatpersonai KNAB lūdz saukt pie kriminālatbildības arī četras privātpersonas. Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi dodot pamatu uzskatīt, ka Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu izskatīšanas organizēšanu.

Mēnesi pēc abu amatpersonu aizturēšanas Mājokļu un vides departamentā saņemts KNAB lēmums par drošības līdzekļa piemērošanu, uz kuru pamatojoties departamenta direktors 2012.gada oktobrī atstādinājis Paščenkovu no amata.

Kā pastāstīja Mājokļu un vides departamenta pārstāve Iveta Mazūre, šā gada 18.martā pašvaldībā saņemts KNAB lēmums par drošības līdzekļa atcelšanu, kurā procesa virzītāja iestāde bija sniegusi vērtējumu piemērotajam drošības līdzeklim un atzinusi, ka drošības līdzeklis, ar kuru Paščenkovai jāatturas no noteiktu pienākumu pildīšanas, ir atceļams.

Mazūre uzsvēra, ka saskaņā ar Krimināllikumu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta šajā likumā noteiktajā kārtībā. Tā kā departamenta rīcībā nav nolēmuma, ar kuru Paščenkova ir atzīta par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, departamentam nebija tiesiska pamata liegt pildīt amata pienākumus Paščenkovai, kura bija vērsusies departamentā ar attiecīgu iesniegumu.

Vienlaikus departaments ir veicis procesu un amata pienākumu restrukturizāciju, un Paščenkovas ieņemamā departamenta Dzīvokļu pārvaldes Protokola nodaļas vadītāja amata pienākumos neietilpst uzdevumi, kuru pildīšana iespējami ir saistīta ar sākto kriminālprocesu, piebilda Mazūre.

Kā ziņots, atsevišķā lietvedībā izdalītajā kriminālprocesā aizdomās turētā amatpersona, Paščenkova, esot iesaistīta piecās iespējamo noziedzīgo nodarījumu epizodēs.

KNAB izmeklētājs ierosina sākt kriminālvajāšanu pret amatpersonu par kukuļu pieņemšanu un par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Pierādījumi dod pamatu pieņēmumam, ka iesaistītās privātpersonas ir veikušas vairākus noziedzīgus nodarījumus, un tiek rosināts sākt kriminālvajāšanu par kukuļa došanu septiņos gadījumos, par kukuļņemšanas atbalstīšanu un par dokumentu viltošanas organizēšanu astoņos gadījumos.

Lai saprātīgos termiņos panāktu krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu, kā arī ierosinātās lietas lielā apjoma dēļ KNAB izmeklētājs krimināllietu sadalīja. Patlaban KNAB lietvedībā turpinās kriminālprocess pret pārējām aizdomās turētajām personām par iespējamo iesaistīšanos vairākās noziedzīgo nodarījumu epizodēs.

KNAB 2012.gada septembrī paziņoja, ka ir sākts kriminālprocess saistībā ar iespējamu Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu. Šajā kriminālprocesā bija veiktas 14 kratīšanas un aizturētas vairākas personas, tostarp Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa un divi pārvaldes darbinieki.

Pēc prokuratūras lēmuma par saukšanu pie kriminālatbildības Stabiņa pazuda. Tiesībsargājošās iestādes viņu izsludinājušas starptautiskajā meklēšanā.

Saistībā ar Stabiņas kukuļošanu līdz šim dažāda veida sodi piemēroti sešām personām, bet pati Stabiņa joprojām tiek meklēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!