Foto: LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa no apcietinājuma atbrīvojusi kukuļņemšanā apsūdzēto bijušo Rīgas domes amatpersonu Āriju Stabiņu, kura pagājušā gadā pēc vairāku gadu ilgušas slēpšanās tika nogādāta un pēc tam arī apcietināta Latvijā, trešdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Majevska LTV skaidroja, ka Stabiņa no apcietinājuma atbrīvota, jo likums neļauj viņu ilgāk paturēt apcietinājumā. Savukārt prokurors Arvis Miglāns precizējošus LTV jautājumus nekomentēja.

Majevska norādīja, ka Stabiņa ir sadarbojusies ar izmeklēšanu, un patlaban pirmstiesas process ir beidzies un drīzumā lieta nonāks tiesā. Patlaban procesa virzītājam nav pamata uzskatīt, ka Stabiņa varētu atkārtoti mēģināt bēgt.

Vaicāta, vai var garantēt, ka Stabiņa nemēģinās bēgt, Stabiņas advokāte Līga Cīrule LTV norādīja, ka viņai nepatīk, ka pēdējā laikā advokāts tiek asociēts ar klientu. "Es neesmu viņa," norādīja Cīrule un atteicās sniegt komentārus par šo jautājumu.

Jau ziņots, ka pērnā gada decembrī prokuratūra izsniedza Stabiņai apsūdzību.

Prokuratūra 2013. gada vasarā paziņoja, ka prokurors cēlis apsūdzību Stabiņai, saucot viņu pie kriminālatbildības pēc četriem Krimināllikuma pantiem. Viņa apsūdzēta par dokumentu viltošanas organizēšanu, par dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā, par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā un par kukuļu pieņemšanu.

Apsūdzību Stabiņai bija lūdzis uzrādīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). KNAB izmeklētājs Stabiņu rosināja saukt pie kriminālatbildības, jo uzskatīja, ka bijusī Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu izskatīšanas organizēšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu.

Stabiņai jau pēc KNAB veiktās aizturēšanas bija piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, kuru vēlāk aizstāja ar drošības naudu. Tāpat viņai aizliedza izbraukt no valsts, taču bijusī amatpersona pazuda un tiesa viņai atkal piemēroja apcietinājumu. Stabiņa pērn tika aizturēta Ēģiptē un nogādāta Latvijā.

Par Stabiņas atbrīvošanu no apcietinājuma pirms vairākiem gadiem iemaksātā drošības nauda - 15 000 latu (21 343 eiro) – automātiski ieskaitīta valsts kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!