Foto: F64

Kukuļa pieprasīšanā un tā daļas pieņemšanā apsūdzētais bankas "Citadele" nu jau bijušais darbinieks Kristaps Putāns 50 000 eiro (35 000 latu) prasījis SIA "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklim Kasparam Brunovskim par darījuma komisijas maksas samazināšanu.

Tas izriet no apsūdzības Putāna krimināllietā, kuras izskatīšanu trešdien sāka Rīgas rajona tiesa. Apsūdzētais savas faktiskās darbības pilnībā atzīst, lietā nav skaidrības vienīgi par to, vai viņš, prasīdams naudu un pieņemdams daļu no tās, ir bijis valsts amatpersonas statusā.

Trešdien uz tiesu bija aicināti septiņi liecinieki, no kuriem ieradās seši. Neatnākušais liecinieks bija paziņojis, ka viņam slimnīcā tiek veikta ķirurģiska operācija.

Kā pirmais savas liecības tiesas sēdē sniedza Brunovskis. Viņš pastāstīja, ka pagājušā gada pirmajā pusē kā SIA "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklis kārtojis dokumentus, lai pārkreditētu trīs šī uzņēmuma meitasfirmas uz "Citadeli". Kopējā kredītu summa bijusi vairāk nekā 13 miljoni eiro (9,1 miljons latu). No bankas puses ar Brunovski regulāri komunicējis Putāns.

No apsūdzības izriet, ka bankas vadība akceptējusi minēto kredītu un noteikusi komisijas maksu par darījuma noformēšanu 1% apmērā no kredīta summas ar piebildi, ka komisijas maksu drīkst nokaulēt līdz 0,5%.

Aprīlī, kad viens no kredīta līgumiem bijis gatavs un Brunovskis kopā ar māsu ieradies "Citadelē" to parakstīt, viņš konstatējis neprecizitātes galvenajā summā. Cita starpā sagatavotajā līgumā kā komisijas maksa bijis norādīts 1% no darījuma summas, bet Brunovskis pret to nav iebildis. Viņš tikai lūdzis izlabot neprecizitātes galvenajā summā un teicis, ka pēc tam vēlreiz atbrauks uz banku un parakstīs precizēto līguma variantu.

Neilgi pēc tam, kad Brunovskis atstājis bankas telpas, viņam zvanījis Putāns un teicis, ka vajadzētu tikties un parunāt. Brunovskis atbildējis, ka nav laika. Pēc pāris stundām labotais līguma variants bijis gatavs un Brunovskis atbraucis to parakstīt. Putāns viņam bankas pagalmā paziņojis, ka, gatavojot jauno līgumu, ir ne tikai izlabojis neprecizitātes summā, bet arī no 1% līdz 0,5% samazinājis darījuma komisijas maksu, tomēr komisijas maksas starpība uzņēmumam būšot jāatmaksā.

Brunovskis tiesā liecināja, ka viņš nekad agrāk nebija saskāries ar šādām nesaprotamām darbībām no bankas puses. Pēc dažām dienām Putāns uzaicinājis Brunovski tikties kādā Vecrīgas bārā un tikšanās laikā vēlreiz atgādinājis viņam, ka uzņēmumam ir jāatmaksā starpība, kas radusies, līgumā samazinot komisijas maksu. Bārā Putāns norādījis, ka faktiski gan šī starpība esot lielāka, bet atgriezt vajadzēšot tikai ap 50 000 eiro (ap 35 000 latu).

Maijā Putāns, kā bankas pārstāvis regulāri klātienē apsekojot "Sabiedrību Mārupe", sācis Brunovskim uzstājīgi pieprasīt konkrētu naudas summu - 50 000 eiro skaidrā naudā. Brunovskis teicis, ka uzņēmums apgroza tikai legālus naudas līdzekļus un tam nav 50 000 eiro skaidrā naudā, ko samaksāt bankas pārstāvim. Brunovskis šo gadījumu pārrunājis arī ar uzņēmuma valdi un visi kopīgi nolēmuši, ka naudu Putānam nemaksās.

Tomēr bankas pārstāvis turpinājis uzstāt, ka nauda jāmaksā, tāpēc Brunovskis vērsies tiesībsargājošajās iestādēs. Īstenojot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izstrādātu operāciju, Brunovskis vienojies ar Putānu, ka nodos viņam prasīto naudu divās daļās latu valūtā saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto kursu.

Augustā Brunovskis nodevis Putānam pirmo daļu naudas - aptuveni 12 250 latus. Pēc tam Putāns aizturēts.

Valsts apsūdzību šajā kriminālprocesā uztur Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne.

Apsūdzība Putānam celta pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 3.daļas - par kukuļa pieprasīšanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Sākotnēji Putāns tika apsūdzēts arī pēc KL 320.panta 4.daļas - par kukuļa izspiešanu, taču šajā daļā prokurore lietu izbeidza, jo apsūdzētā vaina netika pierādīta.
Kopš Putāns vairs nestrādā "Citadelē", citu darbu viņš nav atradis. Patlaban apsūdzētais pārtiek no bezdarbnieka pabalsta, kas sākumā bija ap 700 latiem, bet tagad ir nedaudz lielāks par 200 latiem. Viņa sievai darbs ir. Abi kopā audzina četrus bērnus - gadu, sešus, 14 un 17 gadus vecus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!