Foto: DELFI Aculiecinieks

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki ceturtdien pēc kūlas ugunsgrēka nodzēšanas Dagdas novadā uz lauka atraduši mirušu 75 gadus vecu sievieti. Netiek izslēgts, ka viņa gājusi bojā tieši pērnās zāles degšanas laikā un ir pirmais kūlas ugunsgrēka upuris šajā pavasarī.

Kā portālam "Delfi" sacīja VUGD pārstāve Inga Vetere, sieviete atrasta pēc ugunsgrēka nodzēšanas uz izdegušā lauka, tādejādi kūlas ugunsgrēks tieši vai netieši ir saistīts ar sirmgalves nāvi. Viņas nāves apstākļus gan sīkāk noskaidros policija. 

Vetere atzīmēja, ka par kūlas ugunsgrēku upuriem parasti kļūst gados veci cilvēki, kuri nepamana, ka viņiem jau piezagušās liesmas un nespēj tik naski no notikuma vietas aizbēgt, kā to var izdarīt jaunieši.

Vetere papildināja, ka pērn reģistrēti vairāk nekā 1800 kūlas ugunsgrēki un bojā gājis viens cilvēks, bet 2011.gadā reģiistrēti 1760 ugunsgrēki un bijis arī viens bojāgājušais.

Kūlas ugunsgrēks dzēsts ceturtdien pēc pulksten 17 Dagdas novada Andrupenes pagastā, kur liesmas plosījušas astoņus hektārus pērnās zāles un meža.

VUGD kopš gada sākuma dzēsis 1528 kūlas ugunsgrēkus. Aizvadītajā diennaktī dzēsti 117 ugunsgrēki.

Viens no pirmajiem pērnās zāles dedzināšanas gadījumiem bija jau februārī, kad kūla tika dzēsta Liepājā.

Dienests atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta.

Pērnās zāles svilināšana ir ne vien drauds cilvēku drošībai un īpašumiem, bet nodara arī būtisku kaitējumu bioloģiskajai daudzveidībai un iznīcina Latvijas dabas vērtības. Fiziskajām personām par kūlas dedzināšanu var tikt uzlikts naudas sods no divsimts līdz piecsimt latiem vai piemērots administratīvais arests līdz piecpadsmit diennaktīm. .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!