Foto: DELFI Aculiecinieks

Ceturtdien ugunsdzēsējiem atkal nācās dzēst daudzus kūlas ugunsgrēkus, kuru rezultātā nodegušas arī vairākas ēkas, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Pērnā zāle ceturtdien dedzināta 129 reizes. Lielākie kūlas ugunsgrēki dzēsti Rēzeknes novada Ozolaines pagastā, kur dega 25 hektāri, Daugavpils novada Kalkūnes pagasta, Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā – 20 hektāri un Ludzas novada Istras pagastā – 15 hektāri. Neretas novada Neretas pagastā kūla dzēsta 10 hektāru platībā.

Iespējams, tieši kūlas dedzināšanas rezultātā ceturtdien nodegušas arī vairākas ēkas.

Daugavpils novada Lauceses pagastā dega sausā zāle un nodega arī nepasaimniekota kūts.

Rēzeknes novada Maltas pagastā dega sausā zāle 10 hektāru platībā un nodega pirts, bet Ludzas novada Istras pagastā dega sausā zāle 15 hektāru platībā un dega arī neapsaimniekota māja. Daugavpils novada Sventes pagastā sausās zāles ugunsgrēkā nodega saimniecības ēka.

Šajā laikā mežu ugunsgrēki visbiežāk izceļas tieši kūlas dedzināšanas rezultātā. Viļānu novada Dekšāres pagastā dega mežs pushektāra platībā un kūla pushektāra platībā. Rēzeknes novada Maltas pagastā dega sausā zāle divu hektāru platībā un mežs.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību. Kūlas dedzināšanas rezultātā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki. Kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai, iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus un sīkdzīvniekus, putnu ligzdas. Kūlas dedzināšana samazina sugu daudzveidību un tā vienkāršojas. Par šo nodarbi draud naudas sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!