Ģenerālprokuratūra neveidos speciālu izmeklēšanas un kontroles komisiju atkārtotai "kuroniešu" lietas izmeklēšanai, kā to ierosināja sociālās rehabilitācijas centrs "Sorecs", teikts prokuratūras sniegtajā atbildē.
Fonds "Sorecs" lūdza Ģenerālprokuratūrai atjaunot izmeklēšanu par 15 gadus vecā Artūra Brieža nežēlīgo slepkavību notiesātajiem "kuroniešiem" un uz izmeklēšanas laiku apcietināt lietā iesaistītos izmeklētājus. Tāpat fonds prasīja lietā iesaistītos prokurorus un tiesnešus uz izmeklēšanas laiku atstādināt no darba, bet visiem lieciniekiem nodrošināt aizsardzību.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Ēriks Zvejnieks atbildē fondam norāda, ka "pieteikums par lietvedības atjaunošanu krimināllietā ir daļēji izskatīts. Pieteikumam pievienotie pielikumi, kuri nosaukti par Igara un Matkevica liecībām, nav noformēti atbilstoši Latvijas Kriminālprocesa kodeksa pantiem un citām likumdošanas prasībām, tādēļ tie netiks izskatīti".

Pieteikums par policijas darbinieku neizdarību, izmeklējot šo lietu, pārsūtīts Valsts policijas priekšniekam Jurim Rekšņam pārbaudes veikšanai.

Tāpat Ģenerālprokuratūra norāda, ka notiesātie jaunieši izmeklēšanas un tiesvedības laikā nav sūdzējušies par psihisku vai fizisku vardarbību, bet šādas ziņas parādījušās tikai pēc notiesājošā sprieduma stāšanās spēkā.

"Pierādījumu novērtējums nesatur nekādu reālu pamatojumu, bet klaji demagoģiskus apgalvojumus," atbildē norādījis Zvejnieks.

Jau ziņots, ka fonds izplatīja paziņojumu, kurā Ventspils Pārventas policijas pārvaldei pārmesta paviršība un nolaidība. Pārventas policijas vadība Kļaviņa pārmetumus noraidīja kā nepamatotus.

Jau vēstīts, ka "kuroniešu" lietā tiesa par vainīgajiem atzītajiem jauniešiem piesprieda bargus sodus. Krievijas pilsonim Aleksejam Pšeņičnovam Augstākā tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz mūžu. Mārtiņam Ēcim piesprieda 20 gadu cietumsodu. Tikpat ilgi ieslodzījumā būs jāpavada arī Ansim Igaram. Jurim Matkevicam ieslodzījumā būs jāpavada 19 gadi, Linam Skrundeniekam - 14 gadi un astoņi mēneši, bet nepilngadīgais Andris Stībelis notiesāts ar brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem.

Jau ziņots, ka pērn martā Ventspilī aizturēti seši jaunieši, kas nolaupījuši un pēc 20 000 latu izpirkuma maksas pieprasīšanas un spīdzināšanas nogalinājuši 15 gadus veco Artūru Briedi.

Trīs no aizturētajiem atzinās vēl viena sava biedra slepkavībā, ko pagājušā gada novembrī nogalējuši savstarpēju nesaskaņu dēļ un aprakuši Kolkas mežos.

Divi no slepkavības līdzdalībniekiem bijuši seno cīņu kluba "Curonia" dalībnieki, bet pēc aizturēšanas no kluba izslēgti. Klubu drīz pēc notikušā likvidēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!