Foto: DELFI

Valsts policijas (VP) Liepājas iecirknis sācis kriminālprocesu par iespējamu Covid-19 sertifikāta viltošanu, un šī ir pirmā ierosināta lieta Kurzemes reģionā par šāda veida noziedzīgu nodarījumu.

Ceturtdien Liepājas iecirknī saņemts iesniegums par to, ka Liepājā medicīnas iestādē ievietots vīrietis, kurš uzrādīja Covid-19 sertifikātu ar iespējamām viltojuma pazīmēm, aģentūrai "Leta" pastāstīja VP Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova.

Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par dokumenta viltošanu, kā arī par viltota dokumenta realizēšanu vai izmantošanu.

Liepājas slimnīca trešdien aģentūrai Leta" paziņoja, ka slimnīca informējusi policiju par aizdomām, ka vienam Covid-19 pacientam, kurš ārstējas reanimācijas nodaļā, varētu būt viltots vakcinācijas sertifikāts.

Mediķiem esot pamatotas aizdomas, ka vienam no reanimācijas pacientiem ar smagu slimības gaitu ir viltots vakcinācijas sertifikāts. Aptuveni 60 gadus vecam vīrietim ir 50% plaušu bojājumu un viņam tiek nodrošināta paaugstinātas plūsmas skābekļa terapija.

Aizvadītajā ceturtdienā VP priekšnieks Armands Ruks žurnālistiem apliecināja, ka saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 VP lietvedībā ir gandrīz 20 kriminālprocesi. Policija kopš augusta publiski sabiedrību informējusi tikai par daļu no šiem procesiem, līdz ar to nav zināms, vai arī pārējās lietās figurē mediķi.

Aģentūras "Leta" apkopotā informācija par līdz šim publiski atklātajiem kriminālprocesiem liecina, ka šajās lietās kopš augusta kopumā aizturēti desmit medicīnas iestāžu darbinieki.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pašlaik izmeklē kriminālprocesu, kurā ir aizdomas par vairāk nekā simts personām, kas, iespējams, ieguvušas vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu bez vakcinācijas. Šajā lietā vienai medicīnas darbiniecei un divām fiziskām personām noteiktas tiesības uz aizstāvību. Savukārt trim personām anulēti prettiesiski iegūtie vakcinācijas sertifikāti.

KNAB ieskatā, nepieciešams paredzēt atbildīgajām veselības nozares institūcijām pilnvaras pārliecināties, vai tiesībaizsardzības iestāžu redzeslokā nonākušās personas vakcinācijas sertifikātu ieguvušas vakcinācijas ceļā.

Lai šādos gadījumos tūlītēji novērstu draudus sabiedrības veselībai, KNAB ieskatā, veselības nozares atbildīgajām institūcijām jāparedz pilnvaras apturēt tiesībaizsardzības iestāžu redzeslokā nonākušo sertifikātu darbību.

Minētajās pilnvarās tostarp tiktu paredzētas tiesības nosūtīt personu uz valsts apmaksātām Covid-19 laboratoriskajām analīzēm. Ja persona atteiktos veikt šādas analīzes vai laboratoriski neapstiprinātos vakcīnas iedarbības rezultātā radušos antivielu klātbūtne organismā, vakcinācijas sertifikāta darbība tiktu apturēta.

Viens mediķis kopš vasaras jau ir saņēmis sodu. Jau vēstīts, ka rudenī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras piemērojusi 1500 eiro naudas sodu kādai medicīnas māsai par to, ka viņa viltoja nosūtījuma dokumentu negatīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanai. Šo lietu pirms nodošanas kriminālvajāšanai izmeklēja KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!