Kurzemes apgabaltiesa ceturtdien nemainīja Ventspils mēram Aivaram Lembergam piemēroto drošības līdzekli, līdz ar to Lembergs arī turpmāk paliks mājas arestā.
Kā ziņots, Ventspils tiesa 23.novembrī nolēma nemainīt drošības līdzekli pašlaik mājas arestā esošajam Lembergam. Par šo lēmumu prokuratūra iesniedza protestu.

Kurzemes apgabaltiesa ceturtdien prokurora protestu noraidīja. Nolēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa iepriekš informēja, ka protests iesniegts, jo prokuratūra uzskata, ka Ventspils tiesas lēmums daļā par atteikšanos Lembergam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu ir nepamatots un nelikumīgs.

Prokuratūra lūdza Kurzemes apgabaltiesu atcelt Lembergam piemēroto drošības līdzekli - mājas arestu - un piemērot apcietinājumu.

Kā ziņots, prokuratūra Lembergam 14.martā izvirzīja apsūdzību par kukuļņemšanu sevišķi lielā apjomā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas legalizēšanu trīs epizodēs vairāk nekā desmit miljonu latu apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība". Tāpat prokuratūra uzrādīja Lembergam grozītu iepriekš celto apsūdzību, papildinot to ar jauniem nodarījumiem un epizodēm.

Apsūdzība papildināta ar jaunu epizodi par kukuļa izspiešanu no kādas naftas un naftas produktu tranzīta uzņēmējsabiedrības dalībniekiem 1994.gada pavasarī, saņemot akcijas 14 250 latu vērtībā, proti, sevišķi lielos apmēros.

Apsūdzība celta arī par valsts amatpersonas tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā, radot būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai, kā arī par valsts amatpersonas, kas ieņem atbildīgu stāvokli, tīšu likumā noteikto pilnvaru realizēšanu interešu konflikta situācijā atkārtoti.

Apsūdzības Lembergam uzrādītas kriminālprocesā, kas sākts 2005.gada 3.oktobrī, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

No šī kriminālprocesa iepriekš izdalīts cits, un tā gaitā Lembergam jau 2006.gada 20.jūlijā uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanā un amatpersonai ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanā. Šajā procesā turpinās izmeklēšana.

Lembergs iepriekš paudis uzskatu, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības nav pamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.

Kukuļņemšanā, naudas legalizēšanā un citos noziegumos vainotais Lembergs pēc prokuratūras lūguma 14.martā tika apcietināts, bet Rīgas apgabaltiesa 10.jūlijā mainīja viņam piemēroto drošības līdzekli uz mājas arestu. Viens no būtiskākajiem iemesliem Lemberga atbrīvošanai no apcietinājuma jūlijā bija viņa veselība. Mājas arestu piemēro, ja persona dažādu iemeslu dēļ nevar atrasties apcietinājumā.

9.augustā Rīgas Centra rajona tiesas tiesnese Dzintra Balta atstāja nemainītu Lembergam piemēroto drošības līdzekli - mājas arestu. Arī Rīgas apgabaltiesa 29.augustā smagos noziegumos aizdomās turētajam Lembergam saglabāja jau iepriekš piemēroto drošības līdzekli - mājas arestu, tomēr viņam tika noteikti papildu ierobežojumi, iepriekš informēja prokurors Juris Juriss.

Lembergam līdz ar mājas arestu jau bija paredzēti vairāki papildu nosacījumi - ierobežotas iespējas tikties ar cilvēkiem, kontrolētas viņa sarunas un korespondence, aizliegts pildīt Ventspils mēra un Ventspils Brīvostas padomes priekšsēdētāja amatu.

Juriss nevēlējās atklāt, kādus vēl ierobežojumus Lembergam noteikusi tiesa. Savukārt advokāts Aivo Leimanis teica, ka Lembergam ir paplašināts ierobežojums tikties ar cilvēkiem.

Septembra vidū Lembergs atradās slimnīcā "Gaiļezers" Neiroloģijas nodaļā, bet pēc diagnosticējošu un ārstniecisku manipulāciju veikšanas viņš tika nogādāts mājās. Lembergs jau otro reizi pēc atbrīvošanas no apcietinājuma tika ievietots slimnīcā. Iepriekš viņš vairākas dienas pavadīja Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā sirds asinsvadu koronogrāfijas veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!