Foto: DELFI
Noziedzības "krīzes ugunsgrēku" policijai ir izdevies apdzēst, jo šogad slepkavību un bruņotu laupīšanu skaits Rīgas reģionā bijis gandrīz divreiz mazāk nekā pērn, savukārt nākamgad policijas galvenie mērķi būšot cīņa ar narkotikām un kontrabandu, kā arī alkohola, cigarešu un degvielas nelegālo apriti, ceturtdien laikrakstam "Telegraf" stāsta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (VP RRP) priekšnieks Ints Ķuzis.

Šogad noziedznieki daudz retāk nekā pērn izmantojuši arī šaujamieročus, stāsta Ķuzis. "Ar krīzi bija sācies bruņotu laupīšanu vilnis: degvielas uzpildes stacijas, spēļu zāles un vienkārši veikali. Bet mēs strādājām un pēc kāda laika aizturējām uzreiz dažas noziedzīgās grupas. Daļa šī kontingenta nonāca cietumā, bet cita – pārcēlās uz bagātākām ES valstīm," stāsta policijas ģenerālis.

Par vēl vienu policijas panākumu Ķuzis uzskata slepkavību skaita samazināšanos: 2009. gadā to bija 55, bet šī gada 11 mēnešos reģistrēta 31 slepkavība.. Šo noziegumu motīvi galvenokārt ir sadzīviski, skaidro Ķuzis: "Acīmredzot šogad cilvēki pieraduši dzīvot krīzes apstākļos, retāk strīdas un nonāk līdz asinsizliešanai." Viņš arī uzsver, ka "slepkava-rīdzinieks" praktiski garantē sev ilgstošu ieslodzījumu, jo "mūsu operatīvie darbinieki atklāj vairāk nekā 90% slepkavību".

Starp policijas panākumiem Ķuzis min arī šogad uzsākto programmu cīņai ar zādzībām – tās ietvaros policisti sistemātiski sākuši cīnīties arī ar zagto preču tirdzniecības vietām. Kopā ar Rīgas pašvaldības policiju un Rīgas domi policijai izdevies panākt, ka no nākamā gada lombardiem aizliegts strādāt diennakti, stāsta Rīgas policijas šefs, skaidrojot, ka tieši turp Rīgas zagļi visbiežāk nes savu guvumu.

Nākotnē policija iecerējusi pastiprināti kontrolēt autoservisus un autokapsētas, sola Ķuzis. Tas līdzētu mazināt automašīnu rezerves daļu zādzību skaitu, jo šogad no tām cietuši apmēram 2500 cilvēki.

Policija arī sākusi propagandēt detaļu marķēšanu – nākamgad aktīvi tiks izmantota īpaša emblēma, ar ko varēs marķēt ne tikai automašīnas, bet arī mobilos tālruņus, velosipēdus un klēpjdatorus. "Iezīmētu mantu noziedzniekam būs grūtāk pārdot – tie paši lombardi to gluži vienkārši nepieņems," prognozē Ķuzis.

Ķuzis stāsta, ka šobrīd apmēram 70% par zādzībām aizturēto ir narkomāni, un tieši viņi rada lielākos zaudējumus tirdzniecības uzņēmumiem, katru dienu zogot, lai nopelnītu devai. "Uzņēmēji cieš zaudējumus, bet policija dabū sabojātu statistiku, tāpēc vēl nopietnāk ķersimies klāt narkodīleriem," sola Ķuzis.

Tāpat Rīgas policija pastiprināti pievērsīsies akcīzes preču kontrabandistiem un nelegālajiem tirgotājiem, jo "likumīgo" asociāciju vērtējumā, ēnas bizness šajā jomā "sagrābis" 15-40% no šo preču tirgus. Ķuzis sola, ka policija koncentrēsies ne vien uz "kreisās" preces lielo partiju pārtveršanu, bet arī sīko un vidējo tirgotāju aizturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!