Foto: DELFI
Policija sākusi kriminālprocesu par Līgatnes Dabas taku aprīļa nogalē izbēgušo un vēlāk nošauto lācenes Mades lietu, portālu "Delfi" informēja policija.

Cēsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšniece Inga Kovaļevska informēja, ka izmeklēšanas laikā likumsargi izvērtēs Līgatnes dabas taku atbildīgo amatpersonu iespējamo nolaidību, pildot darba pienākumus, ja ar to radīts būtisks kaitējums.

Policijas Cēsu iecirknī 22.aprīlī reģistrēts pārbaudes materiāls par lācenes Mades izbēgšanu no voljēra Līgatnes dabas takās. Bet otrdien policijā saņemts iesniegums, kurā minēti vairāki apstākļi, kas norāda uz iespējamām noziedzīga nodarījuma pazīmēm saistībā ar lācenes Mades nošaušanu.

Otrdien saņemtais iesniegums pievienots sākotnējam pārbaudes materiālam un, trešdien policija nolēma sākt kriminālprocesu par "noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā". 

Jau ziņots, ka Līgatnes dabas taku lācene Made 22.aprīlī jau otro reizi gada laikā izkļuva no iežogojuma, izrokoties tam pa apakšu. Dzīvnieka pievilināšanai atkal tika izlikti kārumi, jo tieši ar pārtiku lācene tika atvilināta atpakaļ arī pērnā gada augustā. Pērn lācenes pēdas izdevās sadzīt nākamās dienas vakarā, kad viņa tika pamanīta pie kādas privātmājas, kur mielojās ar āboliem. Lācenei tika iešauta miegazāļu deva, bet tas nelīdzēja un dzīvnieks neaizmiga. Lāci atpakaļ uz voljeru izdevās atvilināt zvērkopei Velgai Vītolai, liekot lietā kārumus.

Šoreiz lāceni Madi atrada 24.aprīlī pēcpusdienā kādas privātmājas pagalmā un mēģināja pielabināt ar ēdienu, taču tas nav izdevies un lācene atkal devās mežā.

Pēc Mades meklēšanas pūliņiem otrdien tapis skaidrs - pielabināšanās un ieēdināšana nelīdzēs un lācene nedomā pakļauties un doties atpakaļ uz nožogojumu. Made devās atpakaļ mežā, taču tā kā lāceni nav bijis iespējams arī iemidzināt, savukārt viņas izturēšanās liecinājusi par nervozitāti, Līgatnes novada iedzīvotāju drošības dēļ pieņemts lēmums lāceni nošaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!