No Valsts probācijas dienesta (VPD) redzesloka pazudušas divas elektroniskajā uzraudzībā esošas personas, ceturtdien raksta avīze "Diena".

To medijam apstiprinājis arī dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs. Bet, atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, "Diena" vēsta, ka viens no aizbēgušajiem devies uz Lielbritāniju.

Elektroniskās uzraudzības sistēma Latvijā ieviesta 2015. gada jūlijā. Teju divu gadu laikā nosacīti no ieslodzījuma pirms soda izciešanas beigām atbrīvotas 109 personas, un 102 no tām nav izdarījušas nekādus pārkāpumus.

Pieci cilvēki pārkāpuši notiesātajiem noteikto grafiku. Pārkāpumu gadījumā persona nonāk atpakaļ ieslodzījuma vietā. Tiem, kas pārkāpuši noteikumus, ieslodzījumā pēc tam jāpavada viss termiņš, kuru izciest iepriekš bija ļauts elektroniskajā uzraudzībā.

To, vai atrastas abas personas, kas no VPD redzesloka pazuda pilnībā, Papsujevičs gan neatklāj, bet piebilst, ka "tas ir tikai un vienīgi laika jautājums, ja arī kāda no personām nav atrasta".

Ar tiesas lēmumu piemērot nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu mēdz, ja persona strādājusi, lai atlīdzinātu noziegumā cietušajam radītos materiālos zaudējumus vai citādi apliecinājusi, ka labi resocializējusies, piemēram, mācoties vai strādājot. Vēl tiek vērtēts, kas cilvēku sagaida ārā – vai notiesātajam ir kur dzīvot un vai ir nodrošināts darbs.

Dzīvesvietu elektroniskajā uzraudzībā esoša persona pamet tikai tad, ja tas ir saskaņots, vai nu, piemēram, dodoties vizītē pie VPD darbinieka, vai uz darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!