Foto: DELFI
Nodokļu eksperti ir pārsteigti par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) bardzību pret Latvijas bagātāko basketbolistu Andri Biedriņu, kuram izvirzīti pārmetumi kriminālatbildībā par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samaksas motorlaivas iegādē, trešdien raksta laikraksts "Diena".

Avīze raksta, ka līdzīgas nodokļu "optimizēšanas" shēmas esot ļoti izplatītas, bet tās pārsvarā nonākot administratīvajās tiesās, tādēļ atbildes uz jautājumu, kādēļ VID pret pazīstamo basketbolistu izlēmis vērsties tik skarbi, var būt ļoti dažādas.

Nodokļu eksperte Gunta Kauliņa avīzei norādījusi, ka jautājums par kriminālatbildību nav viennozīmīgs. "Ir apšaubāms VID apgalvojums, ka tur ir krimināls mērķis, jo firma var mēģināt pierādīt, ka tā nav dibināta tikai, lai izvairītos no nodokļiem, piemēram, turpinot komercdarbību. Protams, ja Biedriņam nav līguma ar firmu par laivas izmantošanu, tad ir slikti. Te gan jāatceras, ka līgums var būt arī mutisks, tādēļ viss atkarīgs no tā, vai viņš beigu beigās firmai par laivas izmantošanu samaksās," viņa skaidrojusi.

Savukārt zvērināts advokāts Jānis Zelmenis "Dienai" norādījis, ka "puspasaules jahtu īpašnieki dara tāpat, bet Biedriņš acīmredzot paskopojās noslēgt līgumu un maksāt naudu uzņēmumam, lai firmai būtu ienākumi un apgrozījums", un tas arī devis VID iespēju izvirzīt apsūdzības.

Jautāts, kādēļ šajā gadījumā ierosināta krimināllieta, nevis administratīvā kā parasti līdzīgos gadījumos, Zelmenis laikrakstam atzinis, ka "tur var būt 101 iemesls, sākot no tā, ka ļoti negudri uzvedas pats "klients" vai arī VID vajag sev spalvas papucēt, uztaisot skaļu lietu, un beidzot ar to, ka vienkārši rodas psiholoģiskais konflikts starp izmeklētāju un basketbolistu".

Salīdzinot Biedriņa un Saeimas deputāta Dzintara Zaķa (V), kuram nesen tika pārmesta līdzīga izvairīšanās no PVN, pērkot auto, gadījumus, Kauliņa norādījusi, ka viena no būtiskākajām atšķirībām ir nodarījuma apjoms. Kriminālatbildība iestājas par izvairīšanās no nodokļiem, sākot no 10 000 latu, un Biedriņam tiek pārmesta izvairīšanās no 11 543 latu PVN samaksas, bet Zaķim – 6160 latu apjomā.

Jau vēstīts, ka VID lūdzis sodīt Latvijas bagātāko basketbolistu Biedriņu par izvairīšanos maksāt 11 543 latu PVN par ASV nopirktas motorlaivas "Malibu Wakesetter" ievešanu Latvijā.

VID pārkāpumu saskata tajā, ka ASV iegādātā motorlaiva Latvijā reģistrēta kā uzņēmuma pamatlīdzeklis saimnieciskās darbības nodrošināšanai, līdz ar to nodoklis nebija jāmaksā, taču reāli laivu izmantojis tikai basketbolists privātajām vajadzībām. Privāti pērkot laivu, PVN būtu jāsamaksā.

Laivu nopirkušais uzņēmums, kura nosaukumu VID neatklāj, nodarbojoties ar atpūtas un sporta priekšmetu un ūdens un sauszemes transportlīdzekļu iznomāšanu, taču VID uzskata, ka jau tā dibināšanas brīdī bijis zināms, ka vienīgais iznomājamais ūdens transportlīdzeklis būs konkrētā motorlaiva un tā vienīgais lietotājs būs viena persona.

Biedriņam prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, Latvijā ievedot ārzemēs iegādātu motorlaivu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!