Foto: stock.xchng
Aizdomās par suņa nogalināšanu turētā kultūras darbiniece un folkloriste Arta Šomase, iespējams, pēc kucītes līķa atrašanas esot pati devusies uz policiju atzīties, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena", publicējot avīzes "Ziemeļlatvija" rakstu.

Pagājušajā nedēļā Jērcēnu pagastā kādā grāvī, jaucot bebru uzbūvētu dampi un nolaižot ūdeni, ne pārāk dziļās ūdenskrātuves dibenā atklājies šausminošs skats, atgādina laikraksts. Vietējais mednieks Jānis Ence ieraudzījis beigtu takša šķirnes kucīti ar sasietām kājām, kam klāt bijis piesiets maiss ar palielu akmeni. Viņš ziņojis pašvaldības policijai, kas savukārt lietu tālāk nodevusi Valsts policijas Vidzemes reģiona Policijas pārvaldei.

"Biju viena no pirmajām, kura redzēja, kādā veidā ir nogalināts augumā mazais sunītis. Nesaprotu, kas tas ir par cilvēku, kurš varēja tik cieši nabaga dzīvniekam sasiet kājas un vēl piesiet akmeni," laikrakstam stāstījusi Valkā praktizējoša veterinārārste Vija Lāce. Tiesa, novadu vēl vairāk šokējis tas, ka par šo nodarījumu aizdomās tiek turēta novada kultūras darbiniece un folkloriste Arta Šomase, kura, pēc neoficiālas, informācijas, pēc izskanējušām ziņām ieradusies pati policijā un atzinusies nodarītajā, vēsta laikraksts.

Saistībā ar šo faktu policija sākusi kriminālprocesu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Par šo nodarījumu vainīgajai personai draud sods – brīvības atņemšana uz četriem gadiem, arests vai piespiedu darbi. Lai arī oficiāli Vidzemes reģiona policijas pārstāve Dace Jukāne aizdomās turamo personu neatklāj, viņa apstiprināja, ka kāda persona ir ieradusies policijā un atzinusies nodarītajā. Ar pašu Šomasi laikrakstam neizdevās sazināties – uz telefona zvaniem un īsziņām viņa neatbild. Turpretim novada iedzīvotāji jau sākuši meklēt atbildes uz jautājumiem, kā tas varēja notikt, raksta laikraksts.

"Dzīvnieks bija diezgan niķīgs un liels rējējs," laikrakstam atzinusi Strenču novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Gailīte. "Personīgi es nespēju iedomāties, ka sieviete ar savām rokām var pastrādāt kaut ko tik nežēlīgu. Tur vajag milzīgu drosmi," laikrakstam teikusi Gailīte. Gan Gailīte, gan arī citi laikraksta aptaujātie iedzīvotāji norādījuši, ka Šomasei esot savi "niķi". "Mūsu kolektīvā viņa bija saticīga, bet ar smagu raksturu. Šī iemesla dēļ Artai ir diezgan grūti ilglaicīgi strādāt kādā kolektīvā un noturēties darbā," paudusi viena no Šomases vadītās folkloras kopas Mežābele dalībniecēm Ņina Lavrinoviča, kura atzīst, ka tagad esot iedragāts kolektīva prestižs un tam būs grūti uzstāties Ziemassvētku pasākumos. Viņa tajā vakarā, kad noticis iespējamais noziegums, redzējusi arī Šomases mašīnu braucam uz grāvja pusi, kur vēlāk sunītis atrasts, tiesa, viņa neesot redzējusi, kas sēž pie stūres.

"Mūsdienās ir vairāki varianti, kā atbrīvoties no nevēlama mājdzīvnieka," notikušo nespējot izskaidrot arī veterinārārste Lāce. "Ja ir jāizvēlas pats bēdīgākais variants, to var izdarīt humāni, dzīvnieku iemidzinot. Nekad nevienam neesmu atteikusi palīdzēt un nešķiroju, cilvēkam ir nauda vai nav tās," bildusi vetārste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!