Pret uzņēmēju Raimondu Štālbergu sākts vēl viens kriminālprocess aizdomās par Ināras Vilkastes dokumentu zādzību, otrdien ziņo laikraksts "Telegraf".
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča šķirtās sievas Vilkastes dokumenti, starp kuriem bija arī uzņēmuma "Balticovo" finanšu darbības analīze, pazuduši pagājušā gada vidū.

Laikraksts norāda, ka nozagtie dokumenti, un tie materiāli, kas izmantoti ziņojot pret Vaškeviču, esot vienas izcelsmes. Tas apstiprinot pieļāvumu, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biorojs (KNAB) pārbaudi par Vaškeviču sācis pēc Štālberga ziņojuma, uzskata "Telegraf".

Atsaucoties uz neoficiālu informāciju laikraksts arī ziņo, ka, KNAB veiktās kratīšanas laikā 2006.gada aprīlī Vilkastes mājā, pazudusi prāva naudas summa, par kuras likteni nekas vairāk nav zināms. Vilkaste neesot saņēmusi ne kvīti, ne tiesas lēmumu, neesot arī ieraksta kratīšanas protokolā par to, ka nauda izņemta.

Štālbergs, kuru policija aizturējusi aizdomās par viņa saistību ar vismaz pieciem kriminālprocesiem, kas ierosināti saistībā ar Vaškeviča apdraudējumu, nolēmis nepārsūdzēt tiesas lēmumu par apcietinājuma piemērošanu.

6.septembrī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa Štālbergam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Štālbergs apsūdzēts arī par mēģinājumu no savas bijušās biznesa partneres Vilkastes izspiest vismaz 7,7 miljonus eiro jeb piecus miljonus latu. Kopš pērnā gada novembra viņam bija piemērots apcietinājums, taču februāra sākumā šis drošības līdzeklis tika mainīts pret 100 000 latu drošības naudu.

Šā gada 21.maija pēcpusdienā pie Vaškeviča darba vietas tika uzspridzināta viņa automašīna "Subaru Impreza". Lai gan muitnieks vēl nebija paspējis iekāpt spēkratā, viņš guva nopietnas kājas traumas un smagā stāvoklī tika nogādāts slimnīcā, kur veiktas vairākas operācijas. Vaškevičs joprojām turpina rehabilitācijas kursu un darbā vēl nav atgriezies.

Sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 118.panta 1.punkta par slepkavību, ja cietušais izpildījis savus dienesta vai profesionālos pienākumus. Minētais likuma pants paredz sodu - mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no 15 līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Tiesībsargi izvirzījuši vairākas versijas par motīviem, kuru dēļ noticis Vaškeviča slepkavības mēģinājums. Pieļauts, ka uzbrukums bijis saistīts ar amatpersonas darbu vai personisko dzīvi.

Uzreiz pēc sprādziena šā gada 21.maijā Štālbergs sacīja, ka jūtas "dziļi šokēts un satriekts" par uzbrukumu Vaškevičam. Viņš esot tā šokēts, ka nekādu viedokli par notikušo paust nevarēja.

Štālbergs iepriekš laikrakstam "Diena" apgalvojis, ka naudu no Vilkastes neesot izspiedis, bet gan viņam tā pienākoties par kopīgi kārtotu Mežaparka zemes pārdošanas darījumu.

Savukārt Vaškevičs iepriekš sacīja, ka Štālbergs draudējis gan viņam, gan viņa bērniem. Vaškevičs sīkāk neatklāja, par ko tieši saņemti draudi, vien norādīja, ka par draudiem informēta policija.

Savukārt Rīgas apgabaltiesa atstājusi negrozītu lēmumu, ar kuru aizdomās par Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājumu aizturētajam Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta (SVPDD) darbiniekam Edgaram Gulbim noteikts drošības līdzeklis - apcietinājums.

Gulbis tiek turēts aizdomās par Vaškeviča tēvam piederošās automašīnas "VW Jetta" automašīnas zādzību pagājušā gada jūnijā un par dedzināšanas mēģinājumu, kad ar šo zagto auto viņš piebraucis pie "Subaru Impreza" un mēģinājis aizdedzināt degvielas kannu.

Tā kā automašīna "VW Jetta" tika aizdedzināta pērn jūnijā pie Muitas kriminālpārvaldes ēkas Eksporta ielā, kopumā ir vismaz pieci kriminālprocesi, kas ierosināti saistībā ar iespējamo Vaškeviča apdraudējumu, tostarp par slepkavības mēģinājumu, šā gada 21.maijā uzspridzinot viņa izmantoto automašīnu "Subaru Impreza".

Gulbis, iespējams, ir Štālberga draugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!