Trešdien prokuratūrā uzrādīta apsūdzība par viltotu dokumentu izmantošanu kādam Krievijas pilsonim, kurš bija legalizējies kā Latvijas pilsonis, ceturtdien raksta "Latvijas Avīze".
Viņš ir ceturtā persona, kurai uzrādīta apsūdzība par nelikumīgu Latvijas pilsonības saņemšanu, tomēr līdz šim apsūdzētā statusā nav nonākusi neviena no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonām (PMLP), kuras par attiecīgu samaksu noformējušas un pārdevušas legāli izsniegtas Latvijas Republikas pilsoņu pases.

Uz doto brīdi par aizdomās turamajiem atzītas vairāk nekā 40 personas, kuras iegādājušās pases, raksta laikraksts. To starpā ir arī darījumu starpnieki un deviņas valsts amatpersonas no PMLP. Pagaidām pie kriminālatbildības saukti tikai nelegāli izdoto pasu īpašnieki.

Apsūdzība uzrādīta kādam Krievijas pilsonim, kurš iegādājies Latvijas Republikas pilsoņa pasi, pat neslēpjoties aiz sveša vārda, laikrakstam pastāstīja Rīgas tiesu apgabala prokurore Inese Šulte. "Viņš savu vainu atzinis, tomēr atteicās no liecību sniegšanas par to, no kā, par cik un kāpēc Latvijas Republikas pasi iegādājies," stāsta prokurore.

"Viņš ir kāds Krievijas uzņēmējs, kuram LR pilsoņa pase, iespējams, bija vajadzīga, lai varētu brīvi ceļot pa Eiropas Savienības valstīm. Šis cilvēks ir viens no retajiem ārvalstu pilsoņiem, kurš atsaucies Latvijas tiesībsargājošo iestāžu aicinājumiem ierasties šeit liecību sniegšanai," tā laikrakstam stāsta prokurore. Šulte skaidro, ka Latvijai ir necilas iespējas panākt, lai Krievija izdotu tiesāšanai šeit savus pavalstniekus par it kā tik nenozīmīgu noziegumu kā viltotu dokumentu iegādāšanās un izmantošana. "Iespējams, šis biznesmenis nav vēlējies sagādāt sev problēmas ar turpmāku ceļošanu Eiropas teritorijā, jo aizdomās turamo dati ir ievietoti kopīgā Šengenas datu bāzē," spriež Šulte.

Paredzams, ka kriminālprocesu tiesai nosūtīs jau šomēnes.

Februārī uz tiesu nosūtīta vēl kāda pilsoņa pases saņēmēja lieta. Šis vīrietis jau bija Latvijas pilsonis, kurš par 6000 eiro uz sveša vārda iegādātos vēl vienu pilsoņa pasi, raksta laikraksts. Nav ziņu, ka viņš būtu mēģinājis ar šo pasi kārtot fiktīvus finansiālus darījumus, prokurore laikrakstam pieļauj, ka tas varētu būt saistīts ar "personīgi intīmām lietām".

PMLP amatpersonu saukšanu pie atbildības pagaidām kavē nozīmētās apjomīgās rokrakstu ekspertīzes, kas saistītas ar dokumentāciju par pilsonības piešķiršanas apstākļiem, raksta "Latvijas Avīze". Šulte laikrakstam pastāstījusi, ka šomēnes kriminālvajāšanai paredzēts nosūtīt vēl kādu kriminālprocesu par viltotu dokumentu iegādāšanos un izmantošanu. "Paredzams, ka jau drīzumā būs vēl," teikusi Šulte.
Aizdomās turamie par nelikumīgu pasu izsniegšanu ir deviņas PMLP nu jau bijušās amatpersonas, tostarp bijusī PMLP Iedzīvotāju reģistra departamenta direktore Olita Magone, kura pēc aiziešanas no PMLP strādāja e-lietu sekretariātā pie ministres Inas Gudeles, kur "iezīmējās" ministres "zemeņu tortes" lietā, kā arī Personu statusa kontroles departamenta vadītājs Jānis Rudzāts, raksta laikraksts.

Laikraksts norāda, ka LR pilsonību ieguva ne tikai Krievijas miljonāri, bet arī Latvijas organizētās noziedzības pārstāvji. Viens no pases ieguvējiem ir Jurijs Polkovņikovs jeb "Palkoša", kuru uzskata par vienu no Haritonova "brigādes" augšgala pārstāvjiem. Viņam tiesa piesprieda nosacītu cietumsodu par viltotas pases izmantošanu.

Ar naudas sodu notiesāta Krievijas pilsone, Sanktpēterburgas miljonāra sieva Nataļja Rukina, kura uz Latvijas robežas lidostā uzrādījusi gan Latvijas, gan Krievijas pilsoņa pases. Noskaidrots, ka šādas LR pilsoņa pases ir arī viņas vīram un diviem bērniem, kuri arī ir Krievijas pilsoņi, raksta laikraksts.

Pasu tirgošana ilgusi no 2000. līdz 2006.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!