Augstākās tiesas (AT) Senāts šodien atstāja spēkā iepriekš pieņemto Augstākās tiesas spriedumu, ar kuru no vienpadsmit tā sauktajā Lansmaņa spirta kontrabandas krimināllietā notiesātajiem piedzīts viens miljons latu valstij nenomaksāto nodokļu.
Senāts kā nepamatotas šodien noraidīja ieslodzīto kasācijas sūdzības. Triju notiesāto personu advokāts Juris Marins pēc sprieduma pasludināšanas sacīja, ka šāds tiesas lēmums "dod zaļo gaismu" vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

"Šī būs klasiska lieta, kurā varēs pierādīt, kā tiek ignorētas ieslodzīto tiesības," sacīja Marins. Viņš uzsvēra, ka tiesa pārkāpusi vairāku notiesāto Satversmē noteiktās tiesības uz pārstāvību tiesas izskatāmajās lietās. Tā kā civillietas iztiesāšanas laikā dažas personas atradušās apcietinājumā, tiesa lietu skatījusi bez viņu klātbūtnes, nevis nodrošinājusi, ka ieslodzītie tiek atvesti uz tiesu.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) interešu aizstāvis, Juridiskās pārvaldes tiesās izskatāmo lietu daļas jurists Juris Alksnis pēc sprieduma pasludināšanas sacīja, ka ir pierādīta nodokļu iekasētāju "taisnība" šajā strīdā un aizstāvētas valsts intereses.

Krimināllietā par spirta kontrabandu pieņemtais spriedums paredz, ka notiesātajiem konfiscēta visa manta.

Vaicāts, kā VID grasās piedzīt parādu no personām, kurām īpašumu vairs nav, Alksnis sacīja, ka par to būs jārūpējas kādai citai VID struktūrai.

Kā ziņots, šā gada 20.maijā AT apmierināja VID prasību par zaudējumu piedziņu. Par labu VID tika piedzīti 991 207 lati no personām, tostarp bijušajiem robežsardzes un muitas darbiniekiem, kas bija iesaistītas darījumā, kurā nelegāli caur SIA "Lansmanis un partneri" piederošo muitas noliktavu Latvijā tika ievesti 71 280 litri 95% nedenaturēta etilspirta.

VID prasītā summa sākotnēji bija divas reizes lielāka nekā tiesas piespriestie 991 207 lati. VID prasīja kopumā 1 982 414 latus, no kuriem 991 207 lati bija nesamaksātie nodokļi par spirtu, kas nelegāli tika ievests Latvijā. Atlikusī summas daļa VID ieskatā bija soda naudas par nenokārtotajiem nodokļu maksājumiem.

Taču lietas izskatīšanā AT vairs netika prasīts piedzīt soda naudu, bet tikai 991 207 latu nodokļu parāda pamatsummu no visiem 11 atbildētājiem.

Uz tiesas sēdi AT nebija ieradušies četri no atbildētājiem, un tiesa lietu izskatīja bez viņu klātbūtnes. Savukārt pārējie atbildētāji sēdē VID prasību neatzina, jo prasība, viņuprāt, nav pietiekami motivēta, turklāt VID šajā lietā neesot atzīstams par īsto prasītāju.

Vairāki atbildētāji AT sēdē uzsvēra: lai gan viņi ir notiesāti, tomēr no viņiem nav piedzenami zaudējumi. Zaudējumu piedziņas prasība VID būtu jāvērš pret firmām, kas kontrabandas spirta kravu pārvadājušas, turklāt šie uzņēmumi un muitas noliktavas turētājs "Lansmanis un partneri" jāpieaicina lietā kā procesa dalībnieki.

2002.gada 1.oktobrī AT Senāts apstiprināja iepriekš pieņemto spriedumu, ar kuru visi tiesājamie tika atzīti par vainīgiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Tika piespriesta brīvības atņemšana no diviem līdz četriem gadiem, kā arī nosacīti sodi, bet divas personas no soda atbrīvotas. Pieciem atbildētājiem no vienpadsmit tika piemērota mantas konfiskācija.

Saskaņā ar šo spēkā stājušos tiesas spriedumu atzītas VID tiesības saņemt apmierinājumu, taču šīs tiesības jārealizē, ceļot civilprasību tiesā.

Arī Rīgas apgabaltiesa pērn par labu valsts intereses aizstāvošajam VID no 11 notiesātajiem piedzina 991 207 latu pamatparādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!