Foto: LETA

Žurnālists Lato Lapsa pēdējo nedēļu laikā atkārtoti filmējis un fotografējis Drošības policijas amatpersonas. Drošības policija žurnālistu informējusi, ka šādas darbības ir aizliegtas un trešdien, 29.aprīlī, žurnālistu aizturējusi aizdomās, ka viņš mēģina atkārtoti veikt audio ierakstu un nepakļaušanos drošību sargājošās iestādes likumīgajām prasībā, portālu "Delfi" informēja Drošības policijā.

Drošību sargājošā iestāde vienlaikus norāda, ka Lapsa tās amatpersonu fotografēšanai un filmēšanai pie Drošības policijas ēkas pievērsies pēc tam, kad 17.aprīlī atteicies iziet pārbaudi iekļūšanai Drošības policijas ēkā. Uz turieni viņš bijis izsaukts saistībā ar Drošības policijas lietvedībā esošu kriminālprocesu. "Iespējams, šis atteikums bija saistīts ar faktu, ka Lapsa nevēlējās, ka pārbaudes rezultātā tiek atklāts viņa atkārtots mēģinājums ienest Drošības policijas telpā paslēptu ierakstīšanas ierīci," pieļauj Drošības policija.

Tāpat Drošības policija norāda, ka aizturēšanas laikā Lapsa sniedzis nepatiesu informāciju par viņa izvietošanu izolatorā, skaidrojot, ka šādas telpas Drošības policijas teritorijā vienkārši neesot. Arī aizturēšanas laikā Lapsa turpinājis veikt Drošības policijas amatpersonu fotografēšanu un viņu foto publicēšanu.

Saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par Lapsas plāniem rīkot preses konferenci pie Drošības policijas ēkas, Drošības policija aicina plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus būt saprotošiem un nefilmēt un nefotografēt personas un transportlīdzekļus, kas ieiet, iziet vai iebrauc un izbrauc no Drošības policijas teritorijas. Drošības policija skaidro, ka tā ir valsts drošības iestāde un dati par tās personālsastāvu ir valsts noslēpumu saturoša informācija. "Nofotografējot vai nofilmējot Drošības policijas amatpersonas, kuras nav publiskas dienesta amatpersonas, un vēlāk publicējot viņu attēlus, tiek radīti šķēršļi amatpersonu turpmākajai profesionālajai darbībai, apdraudēti šo personu informācijas avoti, kuri sniedz valsts drošībai nozīmīgu informāciju. Tāpat tiek radīti papildus riski šo amatpersonu personīgajai drošībai," savu lūgumu skaidro drošību sargājošā iestāde.

Drošības policija publiskā paziņojumā norāda, ka ārvalstu specdienesti mērķtiecīgi cenšas iegūt informāciju par Latvijas valsts drošības iestāžu amatpersonām, tāpēc tās publiskošana tikai atvieglo ārvalstu specdienestu darbu. Vienlaikus informācijas publiskošana apgrūtina Latvijas valsts drošības iestāžu darbību.

Drošības policija arī atgādina, ka nepārtraukta un ilglaicīga valsts drošības iestādes ēkas fotografēšana un filmēšana var atklāt fiziskās drošības pasākumus. Arī tā ir valsts noslēpumu saturoša informācija.

Iestāde norāda, ka īslaicīga ēkas filmēšana ir pieļaujama, iepriekš to saskaņojot ar Drošības policiju un nefilmējot Drošības policijas amatpersonas, apmeklētājus un transportlīdzekļus. Savukārt, ja filmēšana vai fotografēšana ēkas ir regulāra, mērķtiecīga un nolūkā vienlaikus arī fiksēt Drošības policijas amatpersonas, apmeklētājus vai transportlīdzekļus, var tikt atklāts fiziskās drošības pasākumu un valsts drošības iestāžu amatpersonu kopums," norāda iestāde. Līdz ar to šādas aktivitātes Drošības policija kvalificē kā mērķtiecīgu informācijas vākšanu par valsts drošības iestādes amatpersonām un tās fiziskās drošības režīmu. Drošības policija norāda, ka šādas aktivitātes kavē tās darbu, jo nepieciešamas papildus darbības tās amatpersonu identitātes neizpaušanas nodrošināšanai.

Tādējādi Drošības policija arī turpmāk izmantos visus likumā paredzētos līdzekļus, lai aizsargātu tās amatpersonu identitāti un novērstu ēkā veikto fizisko drošības pasākumu izpaušanu, norāda drošību sargājošā iestāde.

Jau ziņots, ka Drošības policija trešdien aizturējusi žurnālistu un portāla "Pietiek.com" vadītāju Lapsu.

"Man pateica, ka esmu aizturēts, jo man līdzi ir diktofons, ar kuru ieeja DP ēkā neesot atļauta. Nekas vairāk man netika paskaidrots, vien pateikts, ka gadījumā, ja es pretošos, pret mani tiks pielietots spēks. Sanāk tāds pašmāju gestapo," iepriekš sacīja Lapsa.

Savukārt Drošības policija skaidroja, ka Lapsa aizturēts, jo "viņš nepakļāvās likumīgām Drošības policija amatpersonu prasībām".

Uz Drošības policiju Lapsa bija devies, lai nodotu iesniegumu DP priekšniekam Normundam Mežvietam.

Pēcāk Valsts policijas Rīgas Centra iecirknis saistībā ar žurnālista Lato Lapsas ierašanos Drošības policijā ar diktofonu sāka administratīvo lietvedību ar mērķi pārbaudīt, vai Lapsas rīcībā ir saskatāmas administratīvā pārkāpuma pazīmes,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!