Foto: Pixabay

Valsts policija (VP) 25. martā kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu par Latgales reģionā cilvēktirdzniecībai pakļautu Ķīnas Tautas Republikas pilsoni, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Ance Rozīte.

Portāls "Delfi" jau iepriekš rakstīja, ka VP pagājušā gada oktobrī aizturēja personu, kura ar pievilcīgas algas solījumiem uzaicināja darbam kādā Latvijā bāzētā restorānā Ķīnas pilsoni, taču vēlāk personu ekspluatēja un, atņemot personu apliecinošus dokumentus, piespieda strādāt bez atlīdzības.

Izmeklēšanas laikā tika veiktas vairākas sankcionētas kratīšanas aizdomās turētās personas dzīves vietā, automašīnā un restorānā, kurā jaunais vīrietis tika nodarbināts bez atlīdzības un to laikā izdevās iegūt materiālus ar pierādījumu nozīmi.

Policija 2021. gadā 6. oktobrī aizturēja 1978. gadā dzimušu vīrieti, kāda Latgales reģionā esoša restorāna īpašnieku, kurš ar pievilcīgas algas solījumiem uzaicināja darbam kādā Latvijā bāzētā restorānā 1995. gadā dzimušo Ķīnas pilsoni.

1995. gadā dzimušais cilvēktirdzniecības upuris tika atbrīvots, nodrošinot visu nepieciešamo palīdzību turpmākās izmeklēšanas laikā.

Kriminālprocess tika uzsākts pēc Krimināllikuma 154.1 panta pirmās daļas par cilvēku tirdzniecību. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Aģentūra LETA vēsta, ka aizturētais ir Daugavpils ķīniešu restorāna "Happy Panda" īpašnieks.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Daugavpils ķīniešu restorāns "Happy Panda" pieder uzņēmumam "Oneta", kura īpašnieki ir 1978. gadā dzimušais Ķīnas pilsonis Jans Juikuņs un 1986. gadā dzimusī Lietuvas pilsone Jolanta Jana. Uzņēmums 2020. gadā apgrozīja 152 525 eiro un strādāja ar 12 348 eiro peļņu. Finanšu dati par pagājušo gadu vēl nav publiskoti.

Jans iepriekš noliedza faktu, ka uzņēmumā būtu paverdzināts Ķīnas pilsonis. Ar šo darbinieku uzņēmumam bijis noslēgts darba līgums un arī alga esot maksāta. Kādu dienu viņš neesot ieradies darbā, bet policija vīrieti aizturējusi par nelikumīgu Eiropas Savienības robežas šķērsošanu.

Par inkriminēto noziegumu vīrietis var tikt sodīts ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!