Foto: Pixabay

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokuroru lietvedībā esošajā, tā saucamajā "Latvenergo" amatpersonu krimināllietā apsūdzības celtas deviņām "Latvenergo" bijušajām vadošām amatpersonām un ar viņiem saistītām - Latvijas, Šveices, Spānijas un Turcijas uzņēmumu - atbildīgām personām, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Procesa virzītāja - nodaļas prokurore Viorika Jirgena, veicot kriminālvajāšanu šajā kriminālprocesā konstatēja, ka ļoti lielais apjoms un daudzo epizožu skaits rada šķēršļus kriminālprocesa pabeigšanai un krimināltiesisko attiecību taisnīgai noregulēšanai saprātīgos termiņos, tādēļ par pilnībā izmeklētajiem noziegumiem, kas attiecās uz "Spānijas epizodi" un ir saistīti ar Spānijas uzņēmumu "Iberdrola Ingenieria y Construccion S.A.U." šā gada 1.decembrī no pamatlietas izdalīja atsevišķu kriminālprocesu par tirgošanos ar ietekmi "Latvenergo" rīkotajos Rīgas TEC-2 abu kārtu rekonstrukcijas projektu iepirkumu procesos.

Sadalot  kriminālprocesu, atsevišķā lietvedībā tika izdalīts kriminālprocess pret Spānijas pilsoni Hosē Manuelu Miru Romero apsūdzībā pēc Krimināllikuma 326.1 panta pirmās daļas, kas par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz aiku līdz vienam gadam vai naudas sodu.

Tāpat tika izdalīts kriminālprocess pret juridisko personu - Spānijas uzņēmumu "Iberdrola Ingenieria y Construccion S.A.U." par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

11.decembrī procesa virzītāja prokurore Jirgena pieņēma lēmumu par kriminālprocesa pabeigšanu, piemērojot prokurora priekšrakstu par sodu apsūdzētajam Romero, sodot viņu ar naudas sodu 75 minimālo mēnešalgu jeb  24 000 eiro apmērā.

Tāpat pieņemts lēmums par piespiedu ietekmēšanās līdzekli juridiskajai personai - uzņēmumam "Iberdrola Ingenieria y Construccion S.A.U." - naudas piedziņu 5 000 mēnešalgu jeb 1 600 000 eiro apmērā.

Šā gada 12.decembrī minētais lēmums stājās spēkā.

Prokuratūra jau iepriekš informēja, ka saistībā ar 2008.gada 3.aprīlī "Latvenergo" izsludināto TEC-2 otrās kārtas iepirkumu, "konsultants "L"" tirgojās ar ietekmi uz "Latvenergo" amatpersonām vienlaicīgi arī ar Turcijas pilsoni Ozguru Umutu Eroglu, kurš rīkojās Turcijas uzņēmuma "Gama" interesēs.

2013.gada 15.martā nodaļas prokurore Jirgena ar prokurora priekšrakstu par sodu Eroglu piemēroja naudas sodu 60 minimālo mēnešalgu jeb 12 000 latu apmērā, bet juridiskajai personai - uzņēmumam "Gama" - 4 250 mēnešalgu jeb 850 000 latu sodu.

Šobrīd no tā saucamā "Latvenergo" kriminālprocesa atsevišķi izdalīti četri kriminālprocesi, no kuriem divi kriminālprocesi ir pabeigti, piemērojot prokurora priekšrakstu par sodu divām ārvalstu fiziskām personām, un piespiedu ietekmēšanas līdzeklis - naudas piedziņa - divām ārvalstu juridiskajām personām.

Divi no izdalītajiem kriminālprocesiem, kopskaitā piecu personu apsūdzībā, nosūtīti izskatīšanai tiesā. Šobrīd šajos kriminālprocesos uzsākta tiesas izmeklēšana.

Tā saucamajā "Latvenergo" kriminālprocesā joprojām turpinās pirmstiesas process, kurā apsūdzības celtas septiņām personām, uzsākti procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu septiņām juridiskajām personām.

Sīkāka informācija par izmeklējamiem faktiem, personām un nozieguma izdarīšanas apstākļiem pagaidām netiks sniegta.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!