Foto: Valsts kanceleja
Covid-19 izplatības ierobežošanai un slimnīcu atslogošanai Latvijā no ceturtdienas, 21. oktobra, uz četrām nedēļām ieviesīs stingrākus epidemioloģiskās drošības pasākumus jeb mājsēdi, pirmdien pēc septiņu stundu ilgām diskusijām vienojās Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā Krīzes vadības padome (KVP), pavēstīja politiķi.

Lai ierobežojumi stātos spēkā, vēl nepieciešams Ministru kabineta lēmums. Plānots, ka atbildīgo ministriju sagatavotos normatīvos aktus valdība skatīs ārkārtas sēdē trešdien, 20. oktobrī, un pozitīva lēmuma gadījumā tie stāsies spēkā ceturtdien.

Plānotie ierobežojumi īsumā:

  • Mājsēde no 21. oktobra līdz 15. novembrim;
  • skolēnu brīvlaiks līdz oktobra beigām;
  • komandantstunda no pulksten 20 līdz pulksten 5;
  • nevarēs saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus;
  • klātienē nevarēs saņemt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus.

Plānots, ka mājsēde ilgs līdz 15. novembrim un tās laikā nenotiks izklaides un kultūras pasākumi, kā arī nevarēs pulcēties.

Tāpat līdz oktobra beigām tiks pagarināts skolēnu brīvlaiks. Plānots, ka 1.-3. klases mācības klātienē varēs atsākt 1. novembrī, bet pārējās klases – no 15. novembra. Šajā laikā nebūs pieejama arī interešu izglītība. Bērnudārzā darbs tiks organizēts tā dēvētajās dežūrgrupās.

Šajā laikā tiks ieviesta komandantstunda, proti, uz ielas bez attaisnojoša iemesla nevarēs atrasties vakara un nakts stundās no pulksten 20 līdz pulksten 5.

Mājsēdes laikā ierobežojumi skars arī tirdzniecības jomu. Paredzams, ka klātienē varēs saņemt neatliekamus pakalpojumus. Tāpat nevarēs saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus, tostarp friziera. Ierobežojumi arī attieksies uz sabiedrisko ēdināšanu, proti, šie pakalpojumi nebūs pieejami klātienē.

"Lokdauna" laikā klātienē varēs strādāt ražošanas un būvniecības, kā arī kritiskās infrastruktūras objekti. Ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem tiks nodrošinātas valsts atbalsta programmas.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pēc KVP atklāja, ka plānotie ierobežojumi arī paredz to, ka "lokdauna" laikā divas mājsaimniecības savstarpēji varēs tikties vien tad, ja būs nepieciešama palīdzība, kā arī vienā mašīnā varēs pārvietoties tikai vienas mājsaimniecības locekļi.

Tāpat aizliegti jebkāda veida amatieru sporta un kultūras pasākumi, kā arī atrakciju parki un citas izklaides. Plānoti arī atsevišķi ierobežojumi pilsētu un piepilsētu sabiedriskajā transportā, ja to noslodze pārsniegs 50%.

Savukārt pēc 15. novembra plānots būtiski mazināt ierobežojumus pret Covid-19 vakcinētajiem un šo slimību pārslimojušajiem.

Veselības ministrijas (VM) pirmdien apkopotā informācija liecina, ka patlaban Latvija ir pirmajā vietā pasaulē saslimstības ar Covid-19 tempā. Pēdējā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits palielinājies par 49%, salīdzinot ar saslimstību nedēļu iepriekš.

14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju sasniedzis 1266,4, kas ir divas reizes lielāks nekā otrā viļņa maksimums.

Slimnīcas Covid-19 pacientu skaits dubultojas 14 dienu laikā. Pirmdien slimnīcās ārstējas jau 1114 pacienti - 133 pacienti ar smagu slimības gaitu un 981 ar vidēji smagu. Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaits nedēļas laikā pieaudzis par 48%. Slimnīcās Covid-19 intensīvās terapijas gultu noslodze tuvojas 100%.

VM brīdina, ka pie esošās saslimstības izplatīšanās ātruma, oktobra beigās prognozējami 4000 jaunatklāti Covid-19 pacienti un 275 jauni stacionēšanas gadījumi dienā. Šādā situācijā nebūs iespējams nodrošināt nepieciešamo ārstniecību visiem un būtiski pieaugs no Covid-19 mirušo cilvēku skaits.

Jau ziņots, ka pirmdien pirms Krīzes vadības padomes sēdes pozīciju par turpmāko nepieciešamo rīcību epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanai publiskoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), kurš rosināja noteikt valstī stingrus drošības pasākumus, kā arī partiju apvienības "Jaunā vienotība" un partijas "Vienotība" valdes, kuras kopsēdē pirmdien vienbalsīgi pauda atbalstu stingriem ikdienas ierobežojumiem.

Jau ziņots, ka no 11. oktobra līdz nākamā gada 11. janvārim izsludināta ārkārtējā situācija ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!