Foto: DELFI
Līdz pirmdienas, 9. maija, pulksten 15 Latvijā aizturētas astoņas personas par pārkāpumiem, kas saistīti ar 9. maija norisi, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā (VP).

Lielākā daļa no šiem pārkāpumiem ir par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošu simboliku izmantošanu – par Georga lentām. Tāpat atsevišķos gadījumos personas aizturētas par sīko huligānismu.

Rīgā piecas personas aizturētas nogādātas iecirknī trīs no tām par Georga lentu lietošanu un atteikšanos novērst šos pārkāpumus, kā arī par sīko huligānismu un atrašanos publiskā vietā alkohola reibumā. Tāpat vairākos desmitos gadījumu, kad personas ir konstatētas ar līdzīgiem simboliem, šīs personas pēc pārrunām ar policiju ir novērsušas pārkāpumus.

Arī Daugavpilī par līdzīgām darbībām ir aizturētas personas. Tāpat aizturēts viens vietējais aktīvists, kurš sociālajos tīklos aicināja piedalīties atbalsta gājienā. Sākts administratīvā pārkāpuma process.

Redzot saasināto domu apmaiņu sociālajos tīklos, īpaši "Twitter", VP vēlās vērst uzmanību, ka personas, kuras šodien pie pieminekļa Uzvaras parkā ieradušās paust atbalstu Ukrainai un protestēt pret Krievijas agresiju, netiekot virzītas prom. Tas, ka policists informācijas nolūkos uzdod jautājumu, nenozīmē, ka tā ir vēršanās pret atbalsta paudējiem Ukraiņiem – policists skaidro subjektīvo pusi, iepazīstas ar attēla un uzrakstu saturu un tamlīdzīgi.

Savukārt reaģējot uz pausto sašutumu par mazliet tālāk pārvietotajām karu atainojošām izstādēm, VP skaidro, ka ir ārkārtīgi svarīgi rūpēties par sabiedrisko kārtību un drošību, rēķinoties ar dažādiem scenārijiem un vienlaikus nepieļaujot pārkāpumus, Krievijas kara atbalstīšanu vai slavināšanu. Šīs darbības ir saskaņotas ar vairākām iestādēm, rūpīgi gatavojot sabiedriskās kārtības plānu.

Policijā uzsvēra, ka tiek reaģēts uz visiem signāliem un šī brīža darbība noris striktā saskaņā ar plānu. "Šis ziedu nolikšanas paradums nav radies šogad, bet policija strādā atbilstoši plānam saskaņā ar valstī esošo normatīvo regulējumu – korekti un nepieļaujot nekādas provokācijas," skaidroja kārtības sargi.

VP atgādināja, ka policijas galvenie uzdevumi ir garantēt Latvijas iedzīvotāju, sabiedrības drošību un nepieļaut pārkāpumus, kas šodien tiek darīts. Personām, kas ierodas nolikt ziedus nav ļauts uzkavēties un tās tiek virzītas prom pa iepriekš izstrādātu maršrutu. Tieši tādēļ arī Uzvaras parka apkārtnē ir dažādi ierobežojumi un norobežojumi, kuru absolūts mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole (arī pie scenārija, ja cilvēku skaits palielinās, gluži kā tas bija arī pagājušajā gadā). Cilvēku plūsmas kontrolei, kā arī konfrontāciju riska novēršanai, ir veikti šie ierobežojumi.

"Atgādinām, ka šodien ir sēru diena, tāpēc atkārtoti aicinām gan savos izteikumos, gan darbībās nesaasināt situāciju, neļauties provokācijām un nedodoties uz šādiem objektiem," uzsvēra policijā.

Jau vēstīts, ka, lai arī Latvijā pirmdiena, 9. maijs, oficiāli atzīta par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienu, Pārdaugavā pie pieminekļa Uzvaras parkā jau no agra rīta pulcējas cilvēki, kas pie iežogotā monumenta cenšas nolikt ziedus, novēroja portāls "Delfi".

9. maijs ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju. Mūsdienās 9. maijs kļuvis par savdabīgu mobilizējošu datumu, kurā daļa bijušās PSRS iedzīvotāji, tai skaitā Latvijā, demonstrē savu kopības sajūtu. Plašākās svinības Latvijas teritorijā šajā datumā parasti notikušas pie pieminekļa Pārdaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!