Izmeklējot kriminālprocesu par šā gada maijā atklāto liela apjoma degvielas kontrabandu, atklājušies jauni fakti – kādā no Latvijas kaimiņvalstīm par līdzīgām noziedzīgām darbībām pret tiem pašiem cilvēkiem ierosināti septiņi kriminālprocesi.
Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka, veicot izmeklēšanu kriminālprocesā, kas uzsākts šā gada 9.maijā par kontrabandu lielos apmēros, ievedot Latvijā kravu – 62 cisternas jeb 3 222 163 kilogramus naftas produktu un iesniedzot kravai neatbilstošus pavaddokumentus, VID Muitas kriminālpārvaldes izmeklētāji atklājuši jaunus faktus – kādā no Latvijas kaimiņvalstīm par līdzīga rakstura noziedzīgām darbībām saistībā ar naftas produktu pārvadāšanu jeb kontrabandu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas, tiek veikta izmeklēšana septiņos kriminālprocesos.

Šajos kriminālprocesos figurē tās pašas personas, kas Latvijā uzsāktajā kriminālprocesā, tai skaitā SIA "DG Termināls". Veicot aizturēto naftas produktu izpēti, līdzīgi Latvijā veicamās izmeklēšanas datiem, arī kaimiņvalsts muitas dienests konstatēja, ka viela pēc sava ķīmiskā sastāva neatbilst pavaddokumentos norādītajiem datiem. Bez tam, veicot izmeklēšanu, ir konstatēts, ka līdzīgā ceļā uz vienu no naftas produktu termināliem Latvijā šogad ar nosaukumu "šķīdinātājs 747" bija ievesta liela apjoma naftas produktu krava, kas pēc ķīmiski fizikāliem rādītājiem atbilst dīzeļdegvielai. Šī krava tālāk nosūtīta uz vienu no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Atklātais fakts tiek izmeklēts uzsāktā kriminālprocesa ietvaros.

VID Muitas kriminālpārvalde atzīmē, ka kriminālprocesa materiāli, tai skaitā arī eksperta atzinums un ekspertīžu rezultāti, dod pamatu apgalvot, ka aizturētā naftas produktu krava neatbilst iesniegtiem dokumentiem un uzskatāma par kontrabandu. Informācija, kas iekļauta ekspertīzes atzinumā izmeklēšanas interesēs netiek sniegta, savukārt atsevišķos medijos izskanējušie pieņēmumi un faktu interpretācijas uzskatāmas par vēlmi ietekmēt kriminālprocesa izmeklēšanas gaitu un iegūt izmeklēšanas ietvaros atklāto informāciju.

Turklāt VID Muitas kriminālpārvalde atzīmē, ka SIA "DG Termināls", kas publiski izsaka pieņēmumus un apšauba VID Muitas kriminālpārvaldes rīcību, saskaņā ar dokumentiem nav un nekad nav bijis izņemtās naftas produktu kravas īpašnieks, kā arī nav pilnvarots pārstāvēt kravas īpašnieka intereses. SIA "DG Termināls" netika atzīts par aizdomās turēto uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, kā arī šim uzņēmumam netika izvirzītas cita rakstura apsūdzības.

Ņemot vērā atsevišķos medijos izskanējušo informāciju, kas apšauba VID Muitas kriminālpārvaldes rīcību, aizturot šo kravu, VID Muitas kriminālpārvalde informē, ka pirmstiesas izmeklēšanas gaitu uzrauga prokuratūra. VID Muitas kriminālpārvaldes darbību tiesiskums un pamatojums ir pārbaudīts un pārkāpumi naftas produktu izņemšanas vietā lēmumu pieņemšanā un kriminālprocesa uzsākšanas stadijā nav konstatēti.

VID Muitas kriminālpārvaldes rīcībā ir vēl vairāki nozīmīgi fakti, kas liecina par noziedzīga rakstura darbībām šīs lietas ietvaros. VID Muitas kriminālpārvalde turpina pirmstiesas izmeklēšanu uzsāktā kriminālprocesa ietvaros un šobrīd sīkāka informācija izmeklēšanas interesēs netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!