Foto: Shutterstock

Mazā tirgus dēļ Latvija ir narkotiku kontrabandas tranzītvalsts nevis galamērķis, taču daļa no transportētajām narkotikām noteikti paliek Latvijā un tiek realizētas šeit, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā Tālis Kravalis.

Viņš norādīja, ka saistībā ar akcizēto preču nelikumīgu pārvadāšanu var runāt "tikai par cigarešu un narkotiku kontrabandu, jo degvielas un alkohola kontrabanda nav lielos apmēros". Piemēram, Latvijā izņemtais no trešajām valstīm ievestais nelikumīgais alkohols esot vien 2%. Kravalis raidījumā atzina, ka "lielākā sāpe" ir cigarešu un narkotiku kontrabanda.

Muitas jomas eksperts gan pauda pārliecību, ka pārvietotie narkotiku apjomi noteikti neliecina, ka Latvija var kļūt par narkotiku tranzīta lielvalsti. Kravalis skaidroja, ka Latvija ir pārāk mazs tirgus, lai tā kļūtu par galamērķi, tāpēc kalpo par tranzītvalsti. Taču daļa no ievestajām narkotikām tiekot atstāta arī Latvijā un patērēta te.

Vienlaikus VID pieredze liecina, ka narkotiku aizturējumi esot regulāri. Vidēji VID katru otro dienu aiztur kādu nelikumīgu narkotiku kravu.

Atsaucoties uz drošības iestāžu rīcībā esošo informāciju, Kravalis sacīja, ka Latvijā darbojas deviņi vai desmit vērā ņemami kontrabandas grupējumi, kas nodarbojoties pārsvarā ar cigarešu kontrabandu. Taču muitas jomas eksperts norādīja, ka precīzu kontrabandistu grupējumu skaitu esot grūti nosaukt.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā VID veicis vienu no Latvijas vēsturē lielākajiem narkotiku kontrabandas aizturēšanas gadījumiem, izņemot 1115 kilogramus hašiša aptuveni 8-12 miljonu eiro vērtībā.

Aizdomās par šo noziegumu aizturētas sešas personas, bet meklēšanā atrodas vēl divi kontrabandas dalībnieki - Ainārs Vaivads un Jurijs Sačivko, viens no kuriem ir kontrabandas organizators. Par šo noziegumu draud cietumsods līdz 12 gadiem.

Narkotikas atklātas citrusaugu kravā no Spānijas kādā noliktavā Rīgas rajonā. Kopumā narkotikas bijušas iesaiņotas 665 iepakojumos. Noliktavā, kur narkotikas atklātas, notikusi to pārkraušana speciāli aprīkotos mikroautobusos tālākam tranzītam. Savukārt citrusaugi bijuši paredzēti Latvijas tirgum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!