Foto: Reuters/Scanpix
Lielbritānijas imigrācijas ministrs Džeimss Brokenšīrs apvainojis Latviju, ka tā ļāvusi Lielbritānijā nokļūt savulaik ieslodzījumā septiņus gadus pavadījušam Arnim Zaļkalnam, kurš tiek uzskatīts par skolnieces Alises Grosas slepkavu, ziņo Lielbritānijas izdevums "The Mirror".

1998. gadā Zaļkalns Latvijā notiesāts par sievas slepkavību, un cietumā pavadījis septiņus gadus. Zaļkalns tolaik tiesā skaidroja, ka sievu nogalinājis, jo laulātā draudzene bija mainījusi seksuālo orientāciju. 2005.gadā Zaļkalns iznāca brīvībā, pēc diviem gadiem bija jau Lielbritānijā, bet 2009. gadā Zaļkalns arestēts Londonā, kad piedauzīgi aizskāris kādu 14 gadus vecu meiteni.

Brokenšīrs savu viedokli pauda pēc parlamenta pārstāvja Deivida Vinnika prasības, skaidrojot, kā Zaļkalns varēja ieceļot Lielbritānijā. Kā norādīja imigrācijas ministrs, pārējām valstīm ir pienākums sniegt informāciju, ka tik nopietni likuma pārkāpēji šķērso citas valsts robežu.

"Mums ir dažādi ceļi, kā Eiropas savienības valstis apmainās ar informāciju, Eiropas kriminālā ierakstu informācijas sistēma ir viena no tādām, tajā valstīm ir jāieraksta attiecīgā informācija," sākotnēji mierīgi skaidroja Brokenšīrs.

Tomēr vēlāk turpinājusies asāka vārdu apmaiņa starp abiem vīriem, ko vēl vairāk pastiprinājis Vinnika replika : "Kā domājat, ministra kungs, vai tas, ko tikko pateicāt, kaut daļēji mierinās jaunās meitenes vecākus? Kāpēc personai, kura vainīga slepkavībā un cietumā pavadījusi, pēc daudzu domām, neadekvāti mazu laiku, var iebraukt un tad, kā uzskata policija, vēl arī noslepkavot?"

"Mēs paļaujamies uz informāciju, ko sniedz citas valstis, un tad šo informāciju iekļaujam mūsu brīdinājuma indeksā, liedzot cilvēkiem uz robežas iebraukt valstī," skaidroja Brokenšīrs. "Tas ir izaicinājums, ko mēs vēl varam darīt, lai nepieļautu tāda veida slepkavības. Un lietu vēl šausmīgāku padara fakts, ka tobrīd iespējamā informācija mums nebija pieejama."

"Šī lieta ir ņemta vērā un tagad mūsu valdības laikā pārbaudes pēc "Acpo" krimināliem ierakstiem palielinājušās par 700%," piebilda ministrs.

Imigrācijas ministra skaidrojumi gan neapmierināja Vinniku, kurš tos nosauca par "neatbilstošiem".

Latvijas pilsonis Zaļkalns pazuda dažas dienas pēc meitenes pazušanas. Viņa līķis izteiktā sadalīšanās stadijā atrasts pērnā gada 4.oktobrī Bostonas muižas parkā Londonas rietumos. Tiesu medicīnas ekspertu sākotnējā slēdzienā secināts, ka Zaļkalns, visdrīzāk, izdarījis pašnāvību pakaroties.

Par Zaļkalna atrašanās vietu nebija nekādu ziņu kopš 3.septembra, savukārt Grosa pazuda 28.augustā. Viņa pēdējo reizi redzēta uz ietves pie Granjuniona kanāla videonovērošanas kameru uzņemtā video. Arī Zaļkalnu videonovērošanas kameras fiksējušas tajā pašā vietā, kur meiteni, tikai apmēram 15 minūtes vēlāk.

Londonas policija sākotnēji uzskatīja, ka pazudušais Zaļkalns varētu būt vērtīgs liecinieks meitenes pazušanas lietā, taču, atklājoties viņa kriminālajai pagātnei, izmeklētājiem radās aizdomas par Zaļkalna iespējamu saistību ar Alises pazušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!