Foto: Shutterstock

Izpildot ASV tiesiskās palīdzības lūgumu, Latvija izdevusi tai Ivaru Auziņu, kuru kopā ar līdzdalībniekiem tur aizdomās par septiņu miljonu ASV dolāru izkrāpšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Jau ziņots, ka ASV veic izmeklēšanu lietā pret Latvijas valstspiederīgo par viņa līdzdalību noziegumos, kas saistīti ar krāpšanu elektroniskajā vidē un krāpšanu ar vērtspapīriem laikā no 2017. gada novembra līdz 2019. gada jūlijam.

Auziņš kopā ar citām personām bija izveidojis vismaz divus krāpnieciskus monētu piedāvājumus "ICO", it kā piedāvājot digitālos marķierus, radījis virkni krāpniecisku investīciju platformu, maldinot iedzīvotājus un solot garantētu ikdienas peļņu no digitālo aktīvu vai kriptovalūtu tirdzniecības.

Latvijas valstspiederīgais, izmantojot segvārdus, vairākās valstīs izveidoja un kontrolēja korporatīvas struktūras un uzturēja mākoņglabātuves kontu. Digitālie maki, kas saistīti ar šīm krāpnieciskajām struktūrām, ir identificēti. Konstatēts, ka šajos makos ir saņemti septiņi miljoni ASV dolāru.

Kratīšanas laikā personas dzīvesvietā ir atrasti un izņemti daudzi elektroniskie informācijas nesēji, dokumenti, kuriem ir pierādījumu nozīme krimināllietā.

Pēc izdošanas lūguma saņemšanas, Latvijas policija Auziņu 1. decembrī aizturēja, bet 3. decembrī izdošanas nolūkā tiesa viņam piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu.

Kā iepriekš informēja ASV Vērtspapīru un biržu komisija, saskaņā ar civilsūdzību, kas iesniegta Ņujorkas austrumu apgabala ASV apgabaltiesā, Auziņš apkrāpis gan ASV, gan ārvalstu investorus.

Auziņam Latvijā konfiscētas divas ekskluzīvas automašīnas un 100 000 eiro skaidrā naudā.

Vīrieša izmantotā shēma bija daļa no "Denaro" afēras, krāpnieciskas vairāku valūtu debetkaršu platformas, kas darbojās no 2018.gada janvāra līdz 2018.gada martam. Viņš nepatiesi apgalvoja, ka "Denaro" ļauj lietotājiem glabāt savus digitālos līdzekļus drošā digitālajā makā un pēc tam tos iztērēt. Kad simtiem investoru ieguldīja savu naudu, tā tika nozagta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!