Foto: Valsts policija
Covid-19 pandēmijas laikā noteiktie ceļošanas ierobežojumi nav būtiski ietekmējuši narkotiku apriti, taču pērn Latvijā turpināja būtiski pieaugt narkotisko vielu saturošu augu neatļauta audzēšana, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā.

Latvijā ir divas iestādes, kas apkaro narkotiku izplatību - Valsts policija un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde.

Valsts policijā skaidroja, ka pērn deviņos mēnešos valstī reģistrēti 2227 noziegumi, kas saistīti ar narkotisko vielu nelegālo apriti. Tas ir par 8,8% mazāk nekā 2019. gada deviņos mēnešos. Gada kopējā statistika gan patlaban vēl nav apkopota.

Neskatoties uz to, ka ir samazinājies noziegumu kopskaits, pērn deviņos mēnešos turpināja būtiski pieaugt ar narkotisko vielu saturošu augu neatļautu sēšanu un audzēšanu saistīto noziegumu skaits.

Arī narkotisko vielu izņemšanas struktūra liecina, ka pērn deviņos mēnešos veiktas par 23% vairāk nežāvētas marihuānas izņemšanas nekā iepriekšējā pārskata periodā.

Saistībā ar ceļošanas ierobežojumiem apreibinošo vielu aprites jomā nav identificētas būtiskas izmaiņas.

Populārākās narkotisko un psihotropo vielas pozīcijas ieņem marihuāna. Tām seko narkotiskās un psihotropās vielas, kuras ir viegli pieejamas interneta vidē, piemēram, MDMA, psihotropie medikamenti un LSD.

Valsts policija kopumā pērn deviņos mēnešos izņēmusi aptuveni 558 kilogramus apreibinošo vielu.

VID aģentūra LETA noskaidroja, ka pērn 11 mēnešos VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē par narkotisko, psihotropo vielu vai to prekursoru nelegālu apriti sākti 694 kriminālprocesi jeb vidēji 63 kriminālprocesi mēnesī. Covid-19 ierobežojumi nav atstājuši būtisku ietekmi.

Tāpat kā iepriekšējos gados, visbiežāk kriminālprocesi sākti par narkotiku transportēšanu no Nīderlandes, Vācijas un Lielbritānijas, visbiežāk izmantojot Latvijas Pasta vai kurjerpasta sūtījumus.

Statistiku par kriminālprocesos izņemto narkotiku daudzumu patlaban VID nevarot nodrošināt, jo 49% kriminālprocesu vēl nav saņemti ekspertīžu slēdzieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!