Foto: stock.xchng
Latvijā trīs reizes vairāk cilvēku jeb 10% no "latviskota" tā sauktā iebiedēšanas un izspiešanas datorvīrusa saņēmējiem tika piemānīti un samaksāja krāpniekiem pieprasīto "sodu" nekā citur pasaulē, teikts Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV 2012.gada pārskatā.

Citur pasaulē šis apmānīto skaits, kas saņēmuši vīrusu ar savas valsts policijas atribūtiku un maksājuši krāpniekiem, ir apmēram 3%, raksta CERT.LV. Kā teikts paziņojumā, vīruss ar Latvijas Valsts policijas atribūtiku un uzrakstiem, ka par saņēmēja datorā it kā pamanītu pirātisku programmatūru jāmaksā sods, parādījās pērn oktobra sākumā un - citā versijā - oktobra beigās.

"Datoru drošības tehnoloģiju" mārketinga direktors Valdis Šķesters teica, ka lielākais Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kas iekrituši, saņemot viltus policijas paziņojumu, ka jāmaksā sods it kā par nelegālu programmu turēšanu, skaidrojams ar to, ka tas ir viens no retajiem interneta krāpšanas pasākumiem, kas izmanto labu latviešu valodu.

"Latvijas interneta lietotāji līdzīgus paziņojumus svešvalodās ignorē vai nesaprot, tādēļ par šādiem paņēmieniem nezina," Šķesters teica. Tomēr CERT.LV pārskatā teikts, ka sakarā ar viltus policijas vīrusu pamanīta liela iedzīvotāju rosība, lai par to informētu un uzzinātu, kā no tā un līdzīgiem vīrusiem izvairīties.

"CERT.LV uzturētajā portālā "esidross.lv" sadaļā "Policijas izspiedējvīrusam" veltītajai lapai bija 6685 skatījumi, un vidējais skatījums ilga gandrīz desmit minūtes, kas liecina, ka apmeklētāji uzmanīgi pētīja informāciju, kā atbrīvoties no izspiedējvīrusa. Komentāros vismaz 60 cilvēki dalījušies savā pieredzē," skaidro CERT.LV.

Pārskatā arī teikts, ka daļa apkrāpto, kas izmantojuši interneta maksājumu sistēmu "PaySafe", savu naudu ir atguvuši, un Valsts policija informēja "PaySafe" karšu tirdzniecības vietas par vīrusu, bet iedzīvotāji, kas vēlējās iegādāties "PaySafe" maksājumu kartes par noteiktu, krāpnieku pieprasītajam "sodam" atbilstošu summu, turpmāk tika informēti par krāpšanu.

CERT.LV darbojas kopš 2011.gada 1.februāra saskaņā ar Informācijas tehnoloģiju drošības likumu un ir atbildīga par IT drošības veicināšanu Latvijā. CERT.LV darbojas Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!