Valsts policija apjomīgā izmeklēšanā, kas ilgusi gandrīz pusgadu, Latvijas teritorijā atklājusi divas metadona ražotnes un aizturējusi deviņas personas, no kurām sešām piemērots apcietinājums.

Rūpīgi plānotās operācijas laikā veiktas ap 200 speciālās izmeklēšanas darbības, kura katra ietver virkni papildus darbību, kopumā iesaistot vairāk nekā 100 Valsts policijas darbinieku no dažādām struktūrvienībām.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins otrdien žurnālistiem pastāstīja, ka gada vidū likumsargi ieguvuši informāciju, ka Latvijas teritorijā atrodas narkotisko vielu ražotnes. Jūlijā Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) 2. nodaļā ierosināts kriminālprocess un izmeklēšanā veikts apjomīgs procesuālais darbs – patlaban kriminālprocesā ir vairāk nekā astoņi sējumi, bet lapaspušu skaits pārsniedz 2000.

Līdz novembrim izmeklētāji noskaidrojuši iespējamās vainīgās personas un fiksējuši pierādījumus, bet līdz novembra vidum izplānota aizturēšanas taktika – piesaistīta pretterorisma vienība "Omega", kārtības policija, tostarp ceļu policija.

Novembra vidū likumsargi vienlaicīgi aizturējuši deviņus aizdomās turētos un vienlaicīgi veiktas 23 kratīšanas, kurās apstiprinājies fakts - Allažu un Taurupes pagastos izveidotas narkotisko vielu laboratorijas ar pilnu ciklu, kurā ražots metadons. Sešām personām no aizturētajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Grišins norādīja, ka procesuālajās darbībās, kurās iesaistīti vairāk nekā 100 policijas darbinieku, izņemti 6 kilogrami metadona un vairāk nekā 2 tonnas prekursoru. Iegūti arī citi pierādījumi – izņemti finanšu līdzekļi – skaidrā naudā vairāk nekā 80 000 eiro. Atsavinātas arī vairākas automašīnas, tostarp daļa no tām bijušas luksus klases, piemēram, "Audi A6" un GL klases "Mercedes". Visi īpašumi izmeklēšanas laikā tiks skatīti un prezumēti, ka, iespējams, tie ir noziedzīgi iegūti līdzekļi.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes ONAP 2. nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš žurnālistiem pastāstīja, ka laboratorijas maskētas, lai nebūtu iespējams tās uzreiz atrast. Vienā gadījumā tā bijusi maskēta galdniecības darbnīcas 2. stāvā, bet otrā gadījumā – izvietota zem vistu fermas, lai nomāktu ķīmiskās smakas, kas rodas narkotiku izgatavošanas rezultātā.

Tāpat Radziņš norādīja, ka laboratorijas bijušas pietiekoši liela apjoma. "Metadons tirgū ir heroīna aizstājējs. Apjoms mūsu tirgum varēja būt paredzēts tikai nedaudz. Lielākā daļa varētu būt realizēta citās vietās. Tā iedarbība ir līdzīga heroīnam, bet nedaudz vājāka, tomēr šādā veidā saražots metadons ir ļoti bīstams," sacīja Radziņš.

Policija pieļauj, ka narkotikas varētu būt paredzētas arī Eiropas Savienības (ES) valstīm, kā arī valstīm ārpus ES.

Radziņš rezumēja, ka laboratorijas varētu būt strādājušas divus gadus. Kilograms metadona kristāliskā veidā "melnajā tirgū" maksājot 40 000 eiro. Cik darboņi šo produktu saražojuši, policija pateikt nevar, tomēr zināms, ka no viena kilograma perkursoru gala produkts sanāk 600 grami tīrās vielas. "Ražošanas cikls visdrīzāk nenotika visu laiku, bet atkarībā no pasūtījuma un tad bija pauze līdz nākamajam pasūtījuma, nevis visu laiku "piecas dienas nedēļā"," uzsvēra policijas pārstāvis.

Vaicāts par aizturētajām personām Grišins sacīja, ka aizturētie nav strādājuši farmācijā, bet no deviņiem trīs jau iepriekš nonākuši policijas redzeslokā un viens no viņiem bijis saistīts ar analoģisku izmeklēšanu par metadona ražošanu, proti, viņš iepriekš sodīts par narkotisko vielu nelikumīgu apriti un realizāciju. Pārējie seši iepriekš nav tiesāti. Radziņš piemetināja, ka abas laboratorijas ir cilvēku privātīpašumos. "Paši savos privātīpašumus izveidojuši. Visiem ir papildus legālie biznesi," sacīja Radziņš. Visi deviņi ir Latvijas pilsoņi – septiņi vīrieši un divas sievietes.

Metadons ir sintētisks opioīds, kas tiek medicīniski lietots kā pretsāpju līdzeklis un līdzeklis, ko izmanto terapijā, lai ārstētu opioīdu atkarību. Tas tika izgudrots Vācijā 1937. gadā. Lai gan metadons ir ķīmiski savādāks kā heroīns un morfīns, tas iedarbojas uz tiem pašiem opioīdu receptoriem, radot ļoti līdzīgu iedarbību.

Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem - Krimināllikuma 253.1 panta 3. daļas, Krimināllikuma 255. pants 3. daļas un Krimināllikuma 195. panta 1. pirmās daļas. Par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu apriti organizētā grupā un lielā apmērā likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Par narkotisko un psihotropo vielu neatļautai izgatavošanai paredzētu iekārtu un vielu (prekursoru) apriti, ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Noslēgumā Grišins piebilda, ka pēdējo reizi Valsts policija metadona ražotni uzgāja 2010. gadā. Pārsvarā policija uziet marihuānas audzētavas - katru gadu Latvijā likumsargi atklāj aptuveni 30 līdz 40 marihuānas audzētavas, no kurām trešdaļa ir profesionālas. Vēl Grišins piebilda, ka 2014. gadā Latvijā policija atklāja neliela apjoma amfetamīna laboratorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!