Foto: stock.xchng
Lietuvas muitas un Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta darbinieki Panevēžā aizturējuši Latvijas pilsoni ar nedeklarētiem gandrīz 400 tūkstošiem eiro (280 tūkstošiem latu).

Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta rīcībā bijusi informācija, ka Latvijā reģistrēta kompānija plāno veikt plašu skaidras naudas operāciju, kas pēc sava rakstura varētu atbilst Lietuvā noteiktajiem naudas atmazgāšanas un teroristu finansēšanas kritērijiem, pirmdien informēja Lietuvas tiesībsargājošās institūcijas.

Dienests par to informēja muitas darbiniekus, kas piektdien veica pārbaudi uz autoceļa Panevēža–Rīga un apturēja ar Latvijas uzņēmuma vārdu reģistrētu automašīnu "Opel Astra".

Muitas departamentā norādīja, ka uz jautājumu, vai tiek vesta skaidra nauda, kas pārsniedz 10 tūkstošus eiro (7000 latu), automašīnas vadītājs Latvijas pilsonis A.D. atbildēja apstiprinoši un viņam piedāvāja aizpildīt deklarāciju par skaidras naudas pārvadāšanu.

Automašīnas vadītājs deklarēja, ka ved 44 tūkstošus eiro (31 tūkstoti latu) un 310 tūkstošus litu (63 tūkstošus latu), tomēr muitas darbiniekiem radās aizdomas, ka deklarēti ne visi automašīnā esošie skaidras naudas līdzekļi un somā, kas atradās uz priekšējā pasažiera sēdekļa blakus deklarētajai naudas summai tika atklāti vēl 398 460 eiro (280 038 lati).

Nedeklarētā nauda tika aizturēta, bet Latvijas pilsonim tika uzrakstīts administratīvā pārkāpuma protokols par skaidras naudas deklarēšanas, šķērsojot Eiropas Savienības iekšējās robežas, noteikumu neievērošanu. Par šādu pārkāpumu Lietuvā draud 1000 līdz 3000 litu (200–600 latu) naudas sods ar nedeklarētās skaidrās naudas konfiskāciju vai bez tās.

Personām, kas Lietuvā iebrauc no Eiropas Savienības valstīm vai trešajām valstīm, ir jādeklarē ievestie vai izvestie skaidras naudas līdzekļi, kas pārsniedz 10 tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!