Foto: Reuters/Scanpix

Tiesībsargājošās iestādes meklē Latvijas pilsoni Aleksandru Mališevu, kurš piedalījies militārās operācijās un uzbrukumos Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Valsts drošības dienestā (VDD) pastāstīja, ka kriminālprocess sākts vēl pirms Krievijas plašā iebrukuma Ukrainā, proti, 2021. gada 10. martā. VDD izmeklēšanas gaitā noskaidrojis, ka Mališevs vismaz kopš 2015. gada ir uzturējies tolaik Krievijas atbalstīto separātistu kontrolē prettiesiski pārņemtajā Luhanskas apgabalā jeb tā dēvētajā "Luhanskas tautas republikā".

VDD iegūtā informācija liecina, ka Mališevs ilgstoši bija dalībnieks nelegāli izveidotā militārā formējumā – tā sauktajā Luhanskas tautas republikas Tautas milicijas 2. armijas korpusa 14. teritoriālajā aizsardzības bataljonā. Viņš piedalījās militārās operācijās un uzbrukumos Ukrainas bruņotajiem spēkiem, tādējādi vēršoties pret Ukrainas teritoriālo nedalāmību.

Iegūstot pierādījumu kopumu par Mališeva aktīvu prettiesisku dalību bruņotajā konfliktā Austrumukrainā, VDD pērn vasarā kriminālprocesa materiālus nosūtīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, rosinot pret aizdomās turēto uzsākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma panta par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Mališevs patlaban ir izsludināts starptautiskajā meklēšanā. VDD aicina sniegt jebkādu informāciju par viņa pašreizējām gaitām, rakstot uz e-pastu info@vdd.gov.lv.

Prokuratūrā apstiprināja, ka vīrietim pērn augustā ir uzrādīta apsūdzība. Ņemot vērā, ka viņš izsludināts meklēšanā, process patlaban apturēts.

Izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs, stājās spēkā 2015. gada 19. februārī.

VDD iepriekšējos gados nodevis kriminālvajāšanai vairākus kriminālprocesus pret Latvijas valstspiederīgajiem par karošanu Krievijas atbalstīto kaujinieku pusē Austrumukrainā. Atsevišķus apsūdzētos izdevās aizturēt Latvijā un notiesāt, bet pārējie izsludināti starptautiskajā meklēšanā.

Šī gada sākumā kļuva zināms, ka VDD sācis kriminālprocesu pret kādu Latvijas pilsoni saistībā ar aizdomām par prettiesisku piedalīšanos Krievijas uzsāktajā karā pret Ukrainu. Viņš savulaik dienējis Latvijas armijā un tika atvaļināts ar disciplinārsodu.

Kriminālprocess ir pret vīrieti, kurš bija redzams sociālajos tīklos ievietotā video. Tajā sevi par Doneckas tautas republikas pilsoni dēvējošs bruņots vīrietis krievu un latviešu valodā aicina Latvijas aizsardzības ministru nesūtīt karavīrus uz Donbasu.

Minētais kriminālprocess ir pirmā VDD pēc minētā Krimināllikuma panta ierosinātā lieta kopš Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā pagājušā gada 24. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!