Turpinot izskatīt tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu, Rīgas apgabaltiesa otrdien liecinieka statusā sāka uzklausīt cietušā uzņēmuma "Man-Tess" pārstāvi Jūliju Krūmiņu.

Krūmiņš liecināja, ka pazīst Aivaru Lembergu un Ansi Sormuli. Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā viņiem bijušas biznesa attiecības. Tagad nekādu attiecību neesot. Trešo apsūdzēto - Ventspils mēra dēlu Anriju Lembergu - Krūmiņš nepazīstot, vien esot par viņu dzirdējis.
Krūmiņš liecināja, ka bez Aivara Lemberga akcepta Ventspilī nekādi biznesa darījumi neesot varējuši notikt, turklāt pilsētas mērs esot "slēpies aiz ofšoriem". "Viņš vienpersoniski visu vadīja, [..] tur nebija tā, ka kāds varētu kaut ko teikt," par Aivara Lemberga ietekmi Ventspils biznesa vidē liecināja Krūmiņš.

Ja Ventspils mēram kaut kas neesot paticis, viņš elementāri pateicis, ka "jūsu kāja te, Ventspilī, nebūs un no biznesa visi būs ārā", tiesā stāstīja Krūmiņš.

Sormulis esot bijis kluss un nemanāms. Krūmiņā nostiprinājusies pārliecība, ka Sormulis pārstāv Aivara Lemberga intereses.
Liecinot par "Ventspils naftas" (VN) privatizāciju, Krūmiņš stāstīja: "Lai mēs to projektu dabūtu gatavu, mums bija 21% jāsamaksā politiķiem."
Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 1995.gadā kompānijas, kas bija iesaistītas naftas tranzītā caur VN termināli, apvienojās AS "Latvijas naftas tranzīts" (LNT), kas tika dibināta dalībai VN privatizācijā un naudas plūsmas konsolidācijai. Laikraksts "Komersant Baltic Daily" savulaik vēstīja, ka būtiska ietekme LNT toreiz bijusi arī politiķiem, kuri kompānijai radījuši labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi, pretī neoficiāli pārvaldot 21% LNT akciju.

Laikrakstam "Diena" Krūmiņš savulaik norādījis, ka tieši Ventspils mērs noteicis, ka daļu LNT akciju saņems politiķi. Apstiprinot, ka LNT sarunās piedalījušies tā laika valdošie politiskie spēki - "Latvijas ceļš", "Saimnieks" un "Tēvzemei un brīvībai" -, Krūmiņš "Dienai" atturējies nosaukt konkrētu personu vārdus.

Šodien tiesā Krūmiņš sacīja, ka VN privatizācijas laikā apmēram 60% Saeimas deputātu gaidījuši tikai, "kad Lembergs atbrauks ar čemodānu", bet alga parlamentā viņus nemaz neesot interesējusi. Tomēr, lūgts skaidrot, uz kāda pamata Krūmiņš tā runā, liecinieks savus izteikumus argumentēt nevarēja, vien norādīja, ka tie ir viņa pieņēmumi un secinājumi.

Kā ziņots, Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!