Foto: LETA

Bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu apelācijas instancē Rīgas apgabaltiesa tomēr skatīs mutvārdu procesā, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Vēl mēneša sākumā Rīgas apgabaltiesa bija nolēmusi, ka Covid-19 izplatības apstākļos krimināllietu apelācijas kārtībā skatīs rakstveidā, spriedumu apņemoties sagatavot līdz 2022.gada beigām. Kā pamatojumu šādam lēmumam tiesnese Sandra Amola LTV minēja ne tikai Covid-19, bet arī krimināllietas izskatīšanas ilgumu pirmās instances tiesā, iegūto pierādījumu un ziņu apjomu.

Pirmā instance Lemberga lietu skatīja vairāk nekā desmit gadus, bet apelācijas instance lietu bija apņēmusies izskatīt nedaudz vairāk kā gada laikā.

Kā vēsta "Nekā personīga", tomēr pēc advokātu iebildumiem vēlāk tiesas sastāvs domas mainījis un lieta ar visiem dalībniekiem tomēr notiks mutvārdu procesā videokonferences režīmā. Pēc advokātu domām, rakstveida procesā nevarēšot pilnvērtīgi nodrošināt apsūdzēto tiesības uz taisnīgu tiesu, un rakstveida procesā nemaz neesot iespējams taisīt attaisnojošu spriedumu. Savukārt prokurors uzskata, ka tagad process var ieilgt, jo aizstāvji centīsies novilcināt procesu, lai Lembergam sodu mīkstinātu ilgās tiesvedības dēļ.

Rīgas apgabaltiesa triju tiesnešu sastāvā šī gada 20.oktobrī Lemberga lietu lēma turpmāk skatīt mutvārdu procesā. Kāpēc lēmums mainīts, tiesa neatklāj, jo tas esot apspriežu telpas noslēpums.

Lietas izskatīšana saprātīgos termiņos tikšot panākta, tiesas sēdes nozīmējot četras reizes nedēļā. Grafiks jau esot sastādīts līdz 2022.gada beigām. Patlaban Lemberga lietā nozīmētas 168 tiesas sēdes. Uz pirmo sēdi tiesa sanāks 2022.gada 24.janvārī. Lemberga lietu skatīs triju tiesnešu sastāvs - Amola, Signe Kalniņa un Valdis Vazdiķis, bet par rezerves tiesnesi nozīmēta Lauma Šteinerte.

Tikmēr, pēc advokātu teiktā, esot saasinājies pašlaik ieslodzījumā esošā Lemberga veselības stāvoklis, bet cietuma slimnīcā neesot atbilstošu speciālistu palīdzības sniegšanai. Lemberga aizstāvji tiesā iesnieguši pieteikumu par viņam piemērotā apcietinājuma atcelšanu. Par to lemts jau divreiz, bet tiesa nav saskatījusi pamatu Lembergu izlaist brīvībā vai viņam noteikt mājas arestu.

Lemberga advokāts Māris Grudulis stāstīja, ka 5.septembrī Lembergam konstatēta trūce jeb bruka, kas ārstējama ar ķirurģisku iejaukšanos. Kopš 5.septembra Lembergam neesot sniegta atbilstoša palīdzība, apskate pie ķirurga esot nozīmēta tikai 22.novembrī, bet par operāciju attiecīgi vispār nav lemts, pārmeta advokāts.

Advokāts uzsvēris, ka Olaines cietuma slimnīca brukas operācijas neveicot, bet citās ārstniecības vietās pārtrauktas plānveida operācijas, tāpēc pastāvot risks, ka Lembergs, nonākot slimnīcas uzņemšanā, būs to pacientu lokā, kas tiks šķiroti. Raidījums atzīmē, ka tas var radīt jautājumu, vai nesekos lūgums ļaut apsūdzēto ārstēt ārvalstīs.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa 2021.gada 22.februārī Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un naudas sodu 40 minimālo mēnešalgu apmērā (20 000 eiro). Lembergu apcietināja tiesas zālē, vienlaikus atceļot citus noteiktos drošības līdzekļus, kas, piemēram, paredzēja liegumu pildīt atsevišķu amatu pienākumus.

Cietumsoda izciešanas laikā tiesa nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un pavadīto laiku mājas arestā 2007. un 2008.gadā. Lembergs toreiz pēc aizturēšanas apcietinājumā un mājas arestā atradās nepilnu gadu - no 2007.gada 14.marta līdz 2008.gada 22.februārim.

Tiesa nolēma, ka Lembergam cietušajiem jāmaksā kopumā aptuveni 64 000 eiro. Tāpat tiesa nolēma no Lemberga valsts labā piedzīt procesuālos izdevumus 22 180 eiro apmērā par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu.

Lembergu tiesa 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja. Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumentu viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā dalībā mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijas. Savukārt attaisnoja viņu dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā.

Lembergs tiesas spriedumu pārsūdzējis.

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju. Viņš atzīts par vainīgu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, kā arī neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanā.

Savukārt kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. Cietumsodā tiesa nolēma ieskaitīt viņa aptuveni mēnesi ilgo atrašanos apcietinājumā 2007.gadā. Sormuli tiesa atzina par vainīgu kukuļņemšanas atbalstīšanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanā.

Lemberga dēlu un Sormulim iepriekš noteiktos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus gan atcels, tikai stājoties spēkā šādam spriedumam.

Tāpat tiesa nolēma kriminālprocesu daļā par Ventspils uzņēmēja Jurija Bespalova noziedzīgajām darbībām izbeigt sakarā ar noilgumu. Bespalovs 2012.gadā nomira.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu sāka skatīt jau 2009.gadā. Nākotnē par apgabaltiesas kā apelācijas instances nolēmumu vēl būs iespējams iesniegt kasācijas sūdzību vai protestu Augstākajā tiesā.

Lembergs ievēlēts arī šajā Ventspils pašvaldības sasaukumā. Lembergs drīkstēja kandidēt pašvaldību vēlēšanās, jo attiecībā uz viņu nav stājies spēkā notiesājošs spriedums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!