Foto: F64
Neskatoties uz to, ka Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Boriss Geimans dažādos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu vairākkārtīgi lūdzis tiesas sēdes laikā ievērot pieklājības normas un neaizskart pārējos procesa dalībniekus, Lembergs nav labojies. Tādēļ prokurori pirmdien vērsās pie tiesas, lūdzot sodīt Lembergu ar piespiedu naudu.

Viens no valsts apsūdzības uzturētājiem, prokurors Jānis Ilsters portālam "Delfi" pastāstīja, ka tiesa vairakkārt lūgusi visus procesa dalībniekus izturēties vienam pret otru ar cieņu, īpaši to lūdzot Lembergam. Prokurors stāstīja, ka vairākās tiesas sēdēs Lembergs veltījis nepieklājīgas frāzes gan cietušajiem, gan valsts apsūdzības uzturētājiem. Tā, piemēram, kādā tiesas sēdē, kurā uzklausītas uzņēmēja Valentīna Kokaļa liecības, Lembergs no vietas izteicis piezīmi: "Pieturi muti, Kokali!" Par to tiesa Lembergam aizrādīja.

Taču, neskatoties uz to, arī citās tiesas sēdēs, paužot viedokli par tiesas procesu vai prokuroru teikto, apsūdzētais izteicies, ka "prokurori mierīgi guļ un saņem savu algu", "prokurori ir "doļā"", vai sacījis, ka ģenerālprokuroram Jānim Maizītim būšot grūti izlemt, kā pusē nostāties, kur būšot vairāk naudas, kā arī veltījos nicīgus izteikumus prokuroram Andim Mežsargam.

Ilsters sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka šādi izteikumi ir aizvainojoši, tāpēc lūgts tiesu, atbildoši kriminālprocesa likuma Lembergu sodīt ar piespiedu naudu. Likums nosaka - personai, kura traucē kriminālprocesā noteikto kārtību vai ignorē procesa virzītāja prasības, var uzlikt piespiedu naudu līdz vienas Latvijā noteiktās minimālās mēnešalgas apmēram.

Vienisprātis ar valsts apsūdzības uzturētājiem bijuši arī cietušo pārstāvji, kuri Lemberga izteikumus vērtējuši kā apsūdzības korumpētībā, sakot, ka tie ir godu un cieņu aizskaroši. Prokurors portālam "Delfi" pastāstīja, ka kādā tiesas sēdē Lembergs esot teicis, ja viņš kļūs par premjeru, tad tiesnešiem algas samazinātas vairs netiks, taču ar prokuroriem būšot citādāk.

Pirmdien tiesa uzklausīja prokuroru un cietušo viedokli, bet piektdien izteiksies Lembergs un viņa aizstāvji.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka tiesa vairakkārt Lembergam ir aizrādījusi, vienreiz lūdzot Kokali nesaukt par "tā saucamo cietušo", pretējā gadījumā tiesa uzskatīs, ka Lembergs apzināti provocē Kokali un mēģina cietušo aizvainot.

Prokuratūra Lembergu apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, dienesta viltojumu, piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!