Foto: DELFI
Uzskatot, ka apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs un viņa advokāts Raimonds Krastiņš apzināti novilcina lietas iztiesāšanu, valsts apsūdzības uzturētāji lūdza tiesu ierobežot advokāta termiņu cietušā uzņēmēja Vladimira Krastiņa pratināšanai. Ceturtdien tiesā par šo lūgumu izcēlās debates, lietas izskatīšanai pēc būtības tā arī nesākoties.

Prokurors Juris Juriss tiesai norādīja, ka advokāts Krastiņš, pratinot cietušo, ļaunprātīgi izmanto savas tiesības, vairākkārtīgi uzdodot pēc būtības vienus un tos pašus jautājumus, uz kuriem pratināmais jau iepriekš vairākas reizes atbildējis. Juriss tiesai adresētajā lūgumā minējis vairākus piemērus, citējot advokāta dažādās tiesas sēdēs uzdotos jautājumus, kuri pēc būtības neatšķiras. Valsts apsūdzības uzturētājs lūgumā norādīja, ka arī tiesa un cietušā advokāte Iveta Vietniece aicinājusi atsaukt jautājumus, uz kuriem ir jau sniegtas atbildes.

Lūgumu ierobežot pratināšanas laiku ceturtdienas tiesas sēdē atbalstīja arī Vietniece, aicinot kolēģi Krastiņu atturēties no vienreiz jau uzdotu jautājumu vairākkārtējas atkārtošanas un norādot, ka "šī pratināšana ir nepamatoti ieilgusi". Advokāte aicināja kolēģi nesniegt arī vērtējumus "ideāli", "šī atbilde mani apmierina" un citus cietušā atbildēm, jo tas psiholoģiski ietekmē pratināmo un liek lieki satraukties.

Savukārt juriste Ineta Malahovska, kura lietā pārstāv divus cietušos - uzņēmējus Aināru Gulbi un Jūliju Krūmiņu, ceturtdien sēdē atgādināja - likums ļauj cietušajiem un lieciniekiem prasīt kompensēt ceļa izdevumus. Juriste uzsvēra, ja, piemēram, Krastiņš, kurš nemīt Latvijā, izmantos šīs tiesības, tad tā būs valsts nauda, kuru nāksies tērēt ceļa izdevumu segšanai. Malahovska pievienojās prokuroru lūgumam, rosinot turpmāk noteikt termiņus katras personas pratināšanai.

Prokurors Juriss norādīja, ka nereti advokāts Krastiņš uzdod jautājumus, kuri neattiecas uz iztiesājamo lietu, radot priekšstatu, ka tādā veidā aizstāvis vāc pierādījumus kādiem citiem tiesvedības procesiem. Par procesa apzinātu novilcināšanu prokurors dēvēja arī daudzos Lemberga pieteiktos lūgumus, par kuru apmierināšanu vai noraidīšanu tiesa vēl nav lēmusi. Apsūdzētais tiesu lūdzis, piemēram, ļaut advokātam nolasīt prokuroriem daļu no apsūdzības. Juriss ceturtdien tiesā uzsvēra, ka tā ir ņirgāšanās par prokuroriem, jo likums nemaz neļauj advokātiem skaidrot prokuroriem apsūdzību. Apsūdzību tiesa procesa sākumā ir nolasījusi. Savukārt prokurors Aivis Zalužinskis, atgādinot, ka apsūdzētais pēc apsūdzības nolasīšanas sacījis, ka to nesaprot, aicināja advokātu apsūdzību izskaidrot klientam.

Juriss tiesā uzvēra, ka "man personīgu attiecību ar Lembergu nav," sakot, ka apsūdzētā uzvedība, uzrunājot prokuroru vārdā, liecina par ņirgāšanos. Prokurors norādīja, ka tiesa vairakkārt ir aicinājusi procesa dalībniekus izvērot pieklājības normas. Arī ar procesa dalībnieku rīcību, pārtraucot runātāju, sākumā nevēršoties pie tiesas, prokurors Juriss aicināja nepieļaut. Viņš norādīja, ka apsūdzības uzturētāji, pārtraucot lietas dalībniekus, sākumā vēršas pie tiesas, sakot: "godātā tiesa" un tikai tad izsaka iebildumus, kurus pieņemt vai noraidīt var vienīgi tiesas sēdes priekšsēdētājs Boriss Geimans.

Lembergs tiesu lūdzis arī nenoņemt viņa vai aizstāvju jautājumus, ja tos pārtrauc un uzdošanas brīdī ar repliku iejaucas prokurori. Juriss norādīja, ka gadījumos, kad jautājums atkārtojas vai tajā tiek sagrozīti fakti, prokurors lūdz to noņemt, vēršoties pie tiesas. Prokurori lūguši pret advokātu Krastiņu piemērot procesuālo sankciju – brīdinājumu.

Valsts apsūdzības uzturētāji, izsakoties par Lemberga pieteiktajiem jautājumiem, norādīja, ka tiem nav Kriminālprocesa likuma normu seguma un tie nav apmierināmi un tādu pieteikšana liek domāt par procesa novilcināšanu.

Savukārt Lemberga advokāts Krastiņš pēc prokuroru un cietušo aizstāvju viedokļu izteikšanas bija sašutis, sakot – arī viņam ir tiesības uzdot tos pašus jautājumus, kurus uzdevis prokurors, ja aizstāvība ir nemierā ar atbildi un tā šķiet vispārīga vai nepilnīga. Advokāts uzsvēra, ka ar lūgumu ierobežot pratināšanas laiku prokurori ņirgājas par aizstāvjiem.

Par prokuroru un Lemberga pieteiktajiem lūgumiem vēl nebija izteikušies pārējie lietas dalībnieki – apsūdzētais Anrijs Lembergs un viņa aizstāvji, kā arī apsūdzētais uzņēmējs Ansis Sormulis un viņa advokāts. Viedokli vēl nepauda arī Aivars Lembergs. Taču, kā prognozēja lietas dalībnieki, tiesa ceturtdien diez vai pieņems lēmumu par lūgumiem un visdrīzāk lēmums par tiem būs zināms vien pirmdien, kad gaidāma nākamā sēde.

Ceturtdien uz tiesas sēdi bija ieradies arī cietušais Krastiņš, taču viņa pratināšana neturpinājās un , visdrīzāk, viņam uz tiesu būs jādodas atkal. Krastiņu tiesā pratina jau kopš oktobra, bet no 80 lieciniekiem lietā nopratināti vien divi.

Jau vēstīts, ka Lembergs krimināllietā apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, "naudas atmazgāšanu" un dažādiem amata noziegumiem. Tā dēvētajā Lemberga krimināllietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības. Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!